Geschiedenis voor intimi

 

Lees het hele verhaal of klik op een jaartal

De geschiedenis van de school begint natuurlijk bij de opening in 1929.

Toen heette de school Ds J. van Haeringenschool.

Lees over die periode hier.

 

1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008/2009

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

2019 2020 2021 2022

 


 

De Millinxbuurt en De Akker, een stukje geschiedenis...
Hier volgt een beschrijving van de ingrijpende gebeurtenissen in de omgeving van de school, deze hebben enorme invloed gehad op allerlei beslissingen en vormden vaak de bierkaai waartegen we vochten.

De bedoeling van dit relaas is om aan te geven wat onze nood is. Alle concrete plannen die te bedenken zijn om mis- en achterstanden te bestrijden, voeren wij immers al uit. Toch is het voor u informatief om te lezen waar het bij ons echt om gaat. Wij juichen alle verbeteringen toe, willen daar binnen de grenzen van onze taakstelling aan meewerken en in ieder geval over praten. Wij beseffen dat het tijd zal kosten om te repareren wat in de periode 1990-2000 kapot is gegaan. 
Onze school staat in de Millinxbuurt, nog geen vijftig meter van de Dordtselaan. Veel kinderen wonen op de Dordtselaan of in het "binnengebied", dat wil zeggen zowel in Bloemhof als in de Millinxbuurt.
Wij schetsen het beeld van de omgeving van de school als een  stadswijk die opklimt uit een periode van verloedering, waarbinnen wij een jarenlange strijd tegen armoede, overlast en onderwijsachterstanden voeren. Laten we eerlijk zijn, zonder daar iemand de schuld van te (kunnen) geven: de buurt diende lange tijd als vuilnisvat van Rotterdam. Zeer concreet wijzen wij op de "drugshandelhangplek" die ontstond op de kruising Millinxstraat-Heinenoordstraat. Bij de hoofdingang van onze school hingen steeds louche figuren rond, waar tussen door kinderen en ouders hun weg moesten zoeken. Wij waren deze lieden goed zat ! In 2004 is er een periode van veel repressie geweest door politie en justitie. Onze waarneming is dat het beeld in 2005 sterk wisselt en soms aanvoelt zoals dat van 10 jaar geleden. In 2006 bemerken we een sterke verbetering al worden sommige panden nog door bekend uitziende figuren bezocht. In 2007 hoeven we minder op alle externe invloeden te letten (er hangt sinds juli een camera 8 meter van de schooldeur) en richten we ons op hetgeen we als leerlingen in huis hebben. Dat geeft reden tot grote zorg.
De school is enorm verbonden met de buurt en wat daarin gebeurt. In 1992 begon het verval, de gezellige Millinxbuurt werd niet gerenoveerd en langzamerhand verhuurden louche huisbazen hun in kamertjes opgedeelde panden aan arme gezinnen en ook steeds meer aan kleine criminelen. De drugshandel nam de buurt in een ijzeren greep. De school deed een sterk beroep op Deelgemeente, burgemeester en ook op landelijke politici. Er kwamen werkbijeenkomsten en er startte een project Maak Millinx Mooier dat met flinke investeringen de renovatie op gang bracht. Bovendien probeerde MMM alle organisaties en initiatieven met elkaar in verband te brengen en de visie van organisaties in elkaars verlengde te leggen. Dat viel niet mee, vaak kwam een plannenmaker als een olifant wat potjes breken en vloog het porselein om je oren. Het was ook toen dat een van de projectleiders met een bizarre utopie kwam: een blok huizen wegbreken en een park met een parkhuis maken, waarin organisaties die zelfredzaam en zelfsturend zijn de sociale cohesie gaan terugwinnen. Ondenkbaar !
De renovatie duurt nu van 1997 tot op heden en is nog niet afgelopen. Er is voor honderden miljoenen geïnvesteerd in huizen en omgeving. Het Millinxpark naast de school ligt er prachtig bij en het Millinxparkhuis is klaar en functioneert. Langzamerhand bemerken we een verbetering in de gezinnen en ontstaat er weer een sociaal gezicht in de wijk dat niet meer door gekken en dwazen bepaald wordt zoals in de periode 1992-2002. Een ondenkbare utopie is verwezenlijkt.

 

De school in die buurt
Christelijke Basisschool "de Akker" staat in de deelgemeente Charlois te Rotterdam-Zuid, in de Tarwewijk. De schoolbevolking vormt een afspiegeling van de bevolking van deze wijk. Zie de grafiek over de herkomst naar etniciteit.
De school maakt gebruik van OVB-, FAO- of ROAP-faciliteiten. We spreken over Onderwijs Voorrangs Beleid, Fonds Achterstanden Onderwijs en Rotterdams Onderwijs Achterstanden Plan i.s.m. Dienst Stedelijk Onderwijs, later Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS). Dit alles is beschreven in ons SchoolPlan en in ons Actieplan Onderwijs.
Veel  leerlingen komen uit een anderstalig gezin. Op grond hiervan zijn er de nodige faciliteiten en activiteiten om deze leerlingen te ondersteunen (Nederlandstalige kinderen kunnen vanzelfsprekend ook profiteren van deze hulp).
Hierbij bieden wij u een actueel beeld van onze school aan, waarbij de nadruk ligt op de uitzonderlijke situatie waarin wij verkeren. In deze situatie proberen wij zoveel mogelijk een normale basisschool te zijn. Over het algemeen lukt dat heel goed. Van collega's die op andere scholen werken, horen wij vaak dat ze ons verhaal uitzonderlijk vinden. Wij weten vaak niet anders en zijn al aan veel gewend. 
In 1989 was de school half zwart/half wit. Zes jaar later was de school zeer veelkleurig, het percentage allochtone leerlingen op onze school is nu de negentig procent gepasseerd. Maar dat is geen probleem ! Kinderen van de Antillen, uit Marokko of zelfs Mongolië herkennen elkanders lot en voelen zich snel thuis. Het is een uitdaging met hen te mogen werken. Kinderen zeggen vaak dat ze het fijn vinden dat de vakantie afgelopen is. Er wordt ontzettend veel verhuisd in de wijk. Zie de bijlage over de mutaties voor de cijfers.
Als leerkrachten die een relatie met de leerlingen aangaan, leerlingen die vaak in moeilijke omstandigheden leven, betreuren wij het dat de banden vaak zo plotseling doorgesneden worden vanwege een verhuizing. Op school proberen we op nieuwkomers flexibel en effectief te reageren. Er zijn instrumenten en mensen die dit mogelijk maken, bijvoorbeeld de instroomgroep voor 4-jarigen, de aanwezigheid van klassenassistentes en alerte leerkrachten, IB-ers en een schoolmaatschappelijk werkster. We betreuren het ook dat onze gedegen aanpak soms weinig resultaat laat zien, omdat de schoolbevolking als zand tussen onze vingers doorglipt en resultaat dus moeilijk te meten is. Onze motivatie blijft ! De kortetermijn-evaluaties laten verrassende resultaten zien. Hoe mooi zou het zijn als de situatie stabieler werd !
Lees de column van Ernst Keijsers over wat hij zag in onze school.
Collega-scholen klagen ook over het fenomeen verhuizing. Ouders wisselen net zo gemakkelijk van school als van supermarkt, al naar gelang de aanbiedingen, de service en de afstand.
Wij zijn vóór buitenschoolse activiteiten die dan ook buiten de school plaatsvinden onder leiding van bondgenoten van de school. 

 


1992
In de Volkskrant van 30 juli 1992 stond een artikel over de Millinxbuurt:

In Millinxbuurt gelooft niemand er meer in
De bewoners van de Rotterdamse Millinxbuurt zijn pessimistisch. In de jaren tachtig geloofden ze er nog in. Van de tweeduizend woningen in de buurt zouden er achthonderd worden gerenoveerd. De gemeente Rotterdam droeg in de jaren tachtig nog de gele trui als het om stadsvernieuwing ging, maar het tempo was niet meer als vanouds. Bezuinigingen sloegen toe. Wat er uiteindelijk van het plan overbleef was alleen de sloop van 130 woningen. Sinds het kabinet 'de tussenbalans' opmaakte is het niet langer de vraag of er nog tegen betaalbare huren wordt gebouwd. De vraag is nu waar er nog aan stadsvernieuwing wordt gedaan en waar niet meer.

1993
In het Rotterdams Dagblad was de kop:

De Millinxbuurt holt achteruit
(5 januari 1993), een kenmerkend citaat uit dit artikel:
Problemen als verpaupering en vervuiling van de woonomgeving stapelen zich op, blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de deelgemeente. In verhouding tot buurten in de omgeving is de criminaliteit schrikbarend toegenomen en dat geldt ook voor het wapenbezit en de activiteiten van malafide huisbazen. Voorts gaat de buurt gebukt onder een toenemende anonimiteit van de bewoners en een negatieve beeldvorming door zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.


Op 25 januari 1993 was er een ouderavond op "de Akker" met vertegenwoordigers van de politie, het buurthuis, de Deelgemeente, Tarwewijk Veilig, het Opbouwwerk, de Bewonersorganisatie en enkele ouders van de school en bespraken we de Millinxproblematiek.

1994
Op 25 oktober 1994 was er een gesprek tussen de MR, de ouders van de OR, de schoolleiding en politieman Verhoef. De Deelgemeente spreekt uit dat zij onze zorg deelt. 

1995
In mei 1995 is er een gesprek met dhr. Verhoef en de BewonersOrganisatie Tarwewijk over een nieuwe aanpak van de politie. In 1994/95 is bovenstaande beschrijving bijna lachwekkend, zo veel slechter is de situatie geworden. Perron NUL is opgeheven en deels in onze wijk terechtgekomen, zo lijkt het, of zo is het. De toestand van de wijk wordt goed beschreven in het Rotterdams Dagblad van 4 augustus 1995:

Drugsoverlast verschuift naar Zuid
Bewoners van een aantal wijken spreken hun bezorgdheid uit over de toeneming van vooral het aantal drugstoeristen dat de wijken "op Zuid" bezoekt. In Noord-Frankrijk is inmiddels ook doorgedrongen dat de politie in Spangen en omgeving hard optreedt tegen het drugstoerisme. Het gevolg is dat dealers in Rotterdam-Zuid meer toeloop hebben, en dus langzamerhand ook de overlast toeneemt.


En het Rotterdams Dagblad van 5 augustus 1995:

Zuid vreest "intocht der westerlingen"
Ron, glazenwasser: "Het halve westen is hier naartoe gekomen. Omdat ze daar alles aan het oprollen zijn. Ze komen hierheen, dealers én verslaafden. Vooral in de Millinxstraat zijn ze massaal neergestreken" (...) Een verkoopster in een buurtwinkel in de Millinxbuurt: "Ik zit hier al zestien jaar, en heb nog nooit angst gekend. Maar nu, in elf weken tijd, ben ik één keer overvallen en zijn m'n ruiten twee maal ingegooid.


Op 22 augustus 1995 doen wij aangifte van de bedreiging van een leerkracht; we melden dit aan de Deelgemeente.
Er zijn in september contacten met het Millinxteam van de politie. Er zijn steeds invallen in drugspanden, het zijn er nu meer dan 50 in de acht straten van onze buurt. Er wordt een mes gevonden en een oud-leerling pendelt tussen de panden met een dikke portemonnee.
Op 4 september 1995 geeft de directeur een beeld van de problematiek aan de heren Bram Peper en Kohnstamm, om 22.00 uur vóór de school. De adjunct-directeur van onze school, Pierre van Rikxoort, is 6 september te gast in het TV-programma bij Catharine Keijl. Op 28 september sturen wij de Deelgemeente een brandbrief met pijnpunten.
Op 26 oktober komt wethouder Herman Meijer langs, we leggen ook hem onomwonden de problematiek voor.
Op 30 oktober is er een vergadering over het Politie-adoptieplan, wij gaan hier als school aan meedoen; Willem de Boer en Danny gaan voorlichtingslessen geven in de groepen 7 en 8. Op onze uitnodiging bezoekt dhr Peper uitgebreid onze school op 13 november.

Hij praat met bijna iedereen in school en doet ons tot slot een schriftelijke toezegging.

Klik hiernaast op deze brief om hem te lezen.
 

 


1996
Op 24 januari 1996 bezoekt corpschef Hessing onze school. Steeds is het thema: veiligheid en overlast.
Op 18 april brengt kroonprins Willem-Alexander, begeleid door burgemeester Peper, een informeel bezoek aan de school. We vertellen hem de noden van een buurt als de onze.

 


De sfeer uit de krantenartikelen en bovenstaand stukje geschiedenis drukt dagelijks een groot stempel op de school. Onze 240 leerlingen en hun ouders wonen namelijk in deze buurt. En de drugspanden zijn tegenover de school. En de junks zitten in onze portiek ! Er is overleg met de politie, maar...


Ze (dealers én verslaafden) zijn niet onder de indruk van al die drugsacties. Staan na een paar uur weer buiten; ze leggen een verklaring af tegen een dealer, en hup, gaan naar een dealer een deur verderop. (RD 5 augustus 1995)

In maart 1996 is er na overleg met burgemeester Peper en hoofdcommissaris Hessing een politiepost in de Millinxstraat tegenover de school gekomen. Er is bijna dagelijks overleg met de wijkagenten daar, zij houden toezicht op de situatie rond de school. Daar is zeker verbetering in gekomen vergeleken bij de situatie in september 1995. Het is natuurlijk wel een uitzonderlijke situatie zo; er zal pas weer van een normale situatie sprake zijn als de politiepost niet meer nodig is. Voorlopig zijn we er blij mee, het is een steun in onze rug, soms is er toch nog acuut sprake van overlast.
 

 

 

 

 

 

 

1997
Op 28 februari 1997 herinneren we Bram Peper in een brief aan zijn eerdere bezoeken:

Wij bemerken dat de politie, met name de politiepost, het heel zwaar heeft. Ook weten wij dat in de wijk heel veel mis is:
1. Na een nachtelijke schietpartij zijn op donderdag 12 september kogels in een van onze lokalen aangetroffen.
2. Bij huisbezoeken en gesprekken met leerlingen horen wij over een toenemend wapenbezit bij de mensen in de buurt.
3. In november 1996 is een vader van een van onze leerlingen op het Mijnsherenplein doodgeschoten.
4. In februari 1997 is een moeder van twee van onze leerlingen doodgestoken.
5. In februari 1997 is een leerling door de kinderbescherming weggehaald van school in strijd met onze beloftes aan moeder
6. Er is sprake van een toenemend aantal verhuizingen. Dit schooljaar kwamen er 90 nieuwe leerlingen en gingen er 80 weg. Meestal wordt "de buurt" genoemd als reden van de verhuizing. Vaak vertrekken onze beste leerlingen, waar we veel in geïnvesteerd hebben; de nieuwkomers zijn vaak kinderen die op meerdere scholen hebben gezeten en onderwijskundig nog op de rails gezet moeten worden.
7. Bij een huisbezoek treffen wij bij veel gezinnen erbarmelijke woonomstandigheden aan:
- 6 mensen wonen en slapen in één kamer
- ongedierte: muizen, ratten en kakkerlakken
- uitgewoonde woningen
- veel bevroren leidingen de afgelopen winter
8. Er is een toename van alleenstaande moeders met kinderen die worden lastiggevallen door hun ex.
9. Er zijn twee gevallen waarbij een ouder ons in vertrouwen meedeelde rond te lopen met concrete plannen de partner te doden. De politie meldt ons dat daar niets aan te doen is, omdat er (nog) geen sprake is van een misdrijf; kinderen zijn vaak de speelbal van ruzies tussen ouders.
10. Er zijn veel "Riagg-problemen". Er zijn veel gevallen van verwaarlozing.
11. Veel huizen zijn dichtgetimmerd of staan te huur of te koop of zijn postadres van drugshandel en/of landloperij in onze wijk.
12. Op 24 februari speelde een van onze kleuters van 6 jaar in de klas met een zakje hasj.
13. De gedeputeerde van de Nederlandse Antillen die hier in de wijk op bezoek was, verklaarde dat de problematiek op de Antillen veel minder groot is dan die onder Antillianen in onze buurt.
We willen niet de politiek aanspreken als verantwoordelijk voor deze misstanden. Wél vinden we dat u op de hoogte behoort te blijven van de ontwikkelingen, in de hoop dat er iets te doen is aan de neerwaartse spiraal waarin wij ons bevinden, ondanks de eerder genoemde positieve ontwikkelingen.
We proberen realistisch te blijven en de genoemde zaken niet op te kloppen.
Gaarne uw reactie. Met vriendelijke groeten, mede namens ons team, enz

Op 16 juni 1997 horen de kamerleden drs. Thanassis Apostolou, Sharon Dijksma, Maarten van Traa en Peter van Heemst ons verhaal op het plein bij de buurtpost. We bemerken zelf dat we cynisch worden en ons moeten beheersen…
Op 25 juni 1997 is er een conferentie "Nieuwe impuls voor de Millinxbuurt", georganiseerd door de Deelgemeente Charlois. De directeur van "de Akker" bezoekt deze dag. Onder andere met mensen van de woningstichtingen en o.a. dhr Herman Meijer, wethouder van stadsvernieuwing en volkshuisvesting wordt overeengekomen dat er twee projectleiders worden aangesteld voor de Millinxbuurt. Inmiddels is dhr Duco De Bruijn coördinator van de fysieke woonomgeving en dhr Jan Maas coördinator van het sociaal investeringsprogramma, samen het integraal project buurtherstel Maak Millinx Mooier (helaas is de website over dit onderwerp gesneuveld). Beide heren schrijven één plan van aanpak om de situatie in de Millinxbuurt te verbeteren. Enkele panden staan in november '97 in de steigers !
Een utopie komt in een van de jaarplannen: een park en een parkhuis. We lachen om het idee…
 

1998

Donderdag 26 februari 1998 bezoekt de directeur een elektronische conferentie over de aanpak van de Dordtselaan. In buurthuis Kamelia worden alle problemen van de laan middels laptopcomputers in kaart gebracht. Veel zaken die ook in de brief aan Peper genoemd worden, komen aan de orde.
 

1999

Op 22 februari 1999 bezoekt de nieuwe burgemeester Opstelten "de Akker", als eerste basisschool in zijn nieuwe gemeente. Op 25 augustus spreekt de directeur mr. ing. Wim van de Camp (CDA-kamerlid) bij Topscore. Op 2 september spreekt hij de premier, dhr. Kok en de minister voor grootstedenbeleid, dhr. Van Boxtel aan in de Millinxstraat: ook dit jaar zeggen wij -voor de zoveelste maal- : "Erger dan het nu is, kan het niet meer worden".



Op 19 oktober 1999 wordt de directeur tien minuten ondervraagd door Felix Rottenberg over onze school en de visie op 2010; dit in de raadszaal aan de Coolsingel, in aanwezigheid van zo'n 100 personen, waaronder Opstelten, wethouders Tak, Korthuis, Meijer, Kuijper, diverse raadsleden waaronder Lucas Bolsius, dhr Eikelboom, Peter de Visser (ook ondervraagd), René Diekstra, Theo Magito, Til Gardeniers, ambtenaren van VWS en allerlei mensen van organisaties in de stad. Als basis stuurden wij de "oktoberbalans" (dit document tot op dat moment) via Email aan de organisatoren.


Dit zien we regelmatig in de Millinxbuurt dit jaar


2000
Op 26 januari 2000 bezoekt mevrouw Els Kuijper, wethouder Onderwijs van de gemeente Rotterdam onze school. Een prettig bezoek, de school ziet er schitterend uit en de kinderen genieten van de lessen; de wethouder spreekt waarderende woorden. Op 31 januari, 1 februari en 3 februari 2000 vindt het IST-onderzoek door de Inspectie plaats. Op 31 januari stapt dhr Steenhuis, procureur-generaal van het Openbaar Ministerie binnen om ons verhaal te horen, naar aanleiding van de fouilleringsanctie van de politie op 26 november 1999 waarbij ook enkele ouders en kinderen van de school gefouilleerd zijn. 
Het Millinxparkhuis gaat er komen, er is achter de schermen veelvuldig overleg met architecten, Deelgemeente, gemeente en Maak Millinx Mooier.
Vrijdag 1 december 2000 is de directeur verlamd van moeheid. Er is een grote persconferentie in school met Opstelten. In het Rotterdams Dagblad staat dat Boot een lintje zou moeten krijgen. Te gek. In het speellokaal van onze school wordt de studie “Een drugsscene op Zuid (de Millinxbuurt)” gepresenteerd door de schrijver dr. E.J. van der Torre, in aanwezigheid dus van Opstelten, Lockhorst en de pers. Het Crisis Onderzoek Team van de Universiteit van Leiden geeft in deze messcherpe analyse aan hoe het ons allemaal is overkomen en hoe het eventueel elders kan worden voorkomen.

2001
Op 12 april bezoekt Lucas Bolsius met Jaap de Hoop Scheffer van het CDA onze school en luisteren zij naar het verhaal dat u nu leest en zoals het tot dat moment geschreven is.


 

Millinxbericht Week 37 2001

[Berichten als deze gingen naar wethouders en Deelgemeentebestuurders en naar de chefs van de PCBO]

Gaarne breng ik het volgende onder uw aandacht.

Op onze school zitten 240 kinderen uit de Millinxbuurt.

Er werken 40 leerkrachten/klassenassistentes/en andere deskundigen aan de opvoeding.

Ik acht dit proces van cruciaal belang.

Van de 40 medewerkers zijn er 35 vrouw.

Vandaag, 21 september, zijn ongeveer 10 van deze vrouwen, verspreid over de hele dag, door rondhangende lieden zeer vrouwonvriendelijk aangesproken. Dergelijke zaken gebeuren ook ten aanzien van moeders en oudere leerlingen.

U begrijpt dat de motivatie om naar school te komen daardoor afneemt.

Ik vraag u om een gesprek over deze problematiek en om aanwezigheid van de politie tijdens aanvang en afloop van de lessen, zoals ook in het verleden vaak in periodes is gebeurd.

Het was vandaag, vergeleken met de rustige periode van de afgelopen twee weken, heel onrustig op straat, met name aan de zijde van het Mijnsherenplein.

 

Millinxbericht Week 38 2001

Het was vandaag met name weer onvoorstelbaar onrustig rondom de school. Er werd openlijk gehandeld, en er ware vele nevenactiviteiten, waaronder rondhangen, rommelmaken, lawaaimaken en scooterrijden. Geen pretje voor de schooljeugd.

Gelukkig konden we aan het eind van de middag een bijdrage leveren aan het politiewerk. Blijkbaar worden de signalen die wij opvangen ook elders opgepikt. Ik vat het dan maar op als "geen woorden maar daden"

Een van onze meiden werd weer lastiggevallen, zij heeft dat rechtstreeks gemeld aan politiemedewerkers.

Met Willem de Boer (wijkagent) is kort besproken welke ervaringen wij met een bewapende moeder van een leerling hadden deze week, ook dit geval blijkt al bekend. Het kan zijn dat wij snel politie nodig hebben op enig moment. Ook de officier van justitie kent die mevrouw na deze week heel goed.

Ik vraag nogmaals om politie-inzet rondom de school, zoals ook in het verleden is gebeurd.

 

Millinxbericht Week 39 2001

Het was deze week rustiger rond de school dan de vorige twee weken. Behalve met scooters, die regelmatig met 70 km per uur over het trottoir langs spelende kinderen bij de buurtpost rijden (van en naar de Moerkerkestraat !). De moeder die vorige week iedereen de stuipen op het lijf joeg, is weer goede maatjes met vader. Het kan raar gaan. Maar hoe lang duurt dat.

We vinden het een steun in de rug dat de politie volhoudt en steeds acties blijft voeren. De volhouder wint. We hebben inmiddels onze eigen politieke kanalen geactiveerd om het combiteam op volle sterkte te houden, want als dat niet gebeurt, zakken we weer dieper in het dal. Wanneer er nieuws over is, horen we dat graag op school.

Fijn om een reactie van Frank te horen, ik ga Dick bellen om te vragen of deze post aankomt.

 

Frank den Rooijen reageert deze week:

Beste Stoffel,

Alle informatie is welkom en zeker een goed idee van jou om mede op deze manier je klachten te melden en een sfeerweergave te geven. Je wordt redelijk op de hoogte gehouden van onze acties dus weet je dat we de afgelopen weken inmiddels een aantal acties hebben gedaan op en rond het Mijnsherenplein. Telkens werden dealers aangehouden. Evenwel lijkt de andere partij als antwoord daarop een nieuw blik dealers open te trekken. We laten ons echter niet ontmoedigen en zullen met onze acties doorgaan omdat we er van blijven uitgaan dat wij als aanhouders winnen.

Ik vind het uiterst vervelend dat personeel en ouders worden lastig gevallen rond de school. Ik zal er dan ook zeker voor zorgen dat in ieder geval rond tijden van opening en sluiting bij de school weer politiemensen aanwezig zullen zijn, uiteraard binnen de grenzen van de mogelijkheden.  

Groet, Frank den Rooijen

 

Millinxbericht Week 40 2001

Het nieuwe Emailadres van Dick Lockhorst ontvangen, deze mail doorgestuurd. 

Frank den Rooijen reageerde deze week aldus:

Beste Stoffel,

Blij te horen dat het deze week rustiger was. Ik ben deze week ziek thuis geweest maar heb wel jouw klachten doorgespeeld. Als het goed is wordt rond de school nu weer 'ouderwets' gesurveilleerd, d.w.z. in ieder geval rond openings- en sluitingstijden altijd politie in zicht. Alleen afgelopen woensdag had het gehele team een cursusdag, dus zijn zij niet geweest.

Scooters zullen probleem blijven; elke actie (en we hebben er al heel wat gehad) beschouw ik als symptoombestrijding. We lossen dat niet op. Ik heb je al eens voorgesteld iets aan dat fietspad rond de school te doen en je zei mij dat men daar mee bezig was. Wat zijn de plannen? Ik hoor dat nog van je. Groet, Frank den Rooijen

 

Millinxbericht Week 41 2001

Deze week in de Millinxbuurt was zeer bijzonder. Op dinsdag was er enorme overlast, met name kindergezang, muziek, een keihard optreden van een drumband, allemaal auto's in de straat, vreemd geklede mensen die zeker niet in de wijk thuishoren, een auto van wethouder Kuijper bij Topscore voor de deur op de stoep. En de politie liep maar te feesten.

Genoemde wethouder heeft me zelfs persoonlijk aangesproken en me gestoken met een Erasmusspeld. Wat een week in de Millinxbuurt ! Zelden was ik zo aangeslagen...

(Op 9 oktober 2001 wordt de Erasmusspeld uitgereikt aan ondergetekende wegens vermeende standvastigheid)

Voor het overige was het kalm deze week, weinig scooters ook. Ik heb op de gevraagde momenten veel politie gezien en dat doet iedereen van de school goed, ook de kinderen.

Vrijdag om 17.00 uur stonden 12 mannen om een stapeltje bankbiljetten te dobbelen op de punt van het plein, een vreemd gezicht voor kinderen die soms geen kwartje voor de speeltuin krijgen.

En voor mij ook, maar ik ben flink geweest en heb niet meegedaan.

Wanneer je reageert neem ik aan dat je het oké vindt dat je bijdrage in dit verhaal wordt opgenomen. De directie van het Bestuur PCBO heeft positief gereageerd op de afschriften van deze weekverslagen en blijft wekelijks op de hoogte.

 

Millinxbericht Week 42 2001

Dick Lockhorst heeft gereageerd:

Ja, deze post wordt prima door mij ontvangen. Ga zo door en hou mij op de hoogte,
Groeten

Dick Lockhorst

 

Inmiddels heb ik Lucas Bolsius benaderd om te vragen B&W te herinneren aan de toezegging die burgemeester Opstelten tijdens de Millinxparkparade deed. Namelijk om het combiteam Dordtselaan op sterkte te houden. Lucas heeft positief gereageerd.

 

Millinxbericht Week 44 2001

Leerlingen van de school zijn gesignaleerd bij groepjes dealers, meest na schooltijd, hier gaat waarschijnlijk geen goede invloed vanuit.

Er is een inbraakje geweest in de speelgoedblokhut van het Molentje, door een leerling van onze school en een ander kind, er is aangifte gedaan, in goed overleg met de politie is dit besproken. De meeste spullen zijn teruggekomen doordat andere kinderen met tips kwamen. Van betreffend kind is de oma naar de Dominicaanse Republiek en de moeder naar Curaçao. Het buurtnetwerk/zorgnetwerk gaat er ook verder achteraan. Ik vraag hierbij aan Frank om toch vooral ook de politie structureel deel te laten nemen aan dit netwerk. Bovenstaande gebeurtenis is één microvoorbeeld van hoe het dagelijks gaat in de buurt.

Zo vertelde ik vorige keer over het dobbelen om bankbiljetten. Voor de vakantie zag ik op het schoolplein kinderen dobbelen om dubbeltjes en kwartjes.

Er zijn meer van dit soort verhalen.

Een moeder komt drie kinderen uitschrijven, want ze vertrekt naar Aruba. Ze verzoekt de school dit niet aan de gemeente te melden, want dan lopen de inkomsten hier door. Je zou haast zelf op rare ideeën komen. We kunnen niet aan zulke verzoeken voldoen.

Er is deze week vanuit school, zonder dat iemand dat verder weet, geobserveerd om ondersteuning te geven aan het oppakken van dealers aan de kant van de speeltuin. Commentaar van de politie: "Succesvol".

Er zijn duidelijk dealers in de wijk, onze nieuwe gymleerkracht kreeg om kwart over acht 's morgens een aanbod "spul" te kopen.

De politie is dagelijks zeer duidelijk aanwezig in de buurt en reageert onmiddellijk op onze signalen. Dat geeft een goed gevoel. Toch blijft het tegenstrijdig om zo'n staat van beleg nodig te hebben. Het combiteam is nog op volle sterkte en dat moet wat mij betreft nog zo blijven.

U hebt me even gemist wegens vakantie en drukte om een jubileum. Dank voor de felicitaties.

Onze  maatschappelijk werkster is per 1 november 4 in plaats van 2 dagen gaan werken. Zij kwam niet meer aan haar taken toe met die 2 dagen. We hopen dat ze nu minder onder de voet wordt gelopen en dat we ook "normale misstanden" kunnen gaan aanpakken.

 

Millinxbericht Week 45 2001

Deze week ontving ik de volgende reactie van Frank (u ontving deze misschien al eerder, maar in dit document blijft het overzicht gewaarborgd wanneer ik reacties toch opneem)

 

Beste Stoffel,

Wat betreft continuering en bezetting van het Combiteam: een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. In afwachting daarvan heb ik uiteindelijk een voorlopige gevraagd en gekregen. Het Combiteam is met de huidige sterkte verlengd tot tenminste 1 februari 2002. 

Inderdaad hebben wij weer een succesvolle actie op straathandel gevoerd. Weer (de zoveelste) een dealer aangehouden. De bodem van die (dealers)put lijkt echter niet in zicht. Acties zullen deze maand worden opgevoerd!

De aanpak van gokkers op straat is problematisch omdat men zich niet op heterdaad door ons laat betrappen. Gelet op jouw signaal is het misschien zinnig in een SAP les door Willem hier (extra) aandacht aan te besteden.

Het buurtnetwerk en het zorgnetwerk zijn 2 verschillende overleggen! Afgelopen week op de vergadering bij het projectbureau wisten de deelnemers dit kennelijk ook niet meer. Geen wonder ook met al die hulpverleners. Aan het zorgnetwerk nemen wij structureel deel en zijn wij als politie hofleverancier.  Bij het jeugdbuurtnetwerk komt Willem alleen als er vraag is. Ik vermoed dat jij wil dat wij daar ook structureel aan deelnemen. Ik zal dit weer met Willem bespreken.

Groet, Frank den Rooijen

 

Reactie Stoffel: het lijkt erop dat de gebeurtenissen op het wereldtoneel indirect aanleiding zijn om het combiteam tot de genoemde datum te handhaven, we zijn voorlopig weer even gerust, maar de tijd gaat snel en ik zou liever zien dat er een mandaat voor de langere termijn kwam.

De dealers en hun klanten zien wij dagelijks lopen en we horen ze duidelijk ruziën, ook hier hebben de wereldgebeurtenissen invloed op vraag en aanbod.

Ik bedoelde inderdaad het jeugdbuurtnetwerk, ik weet alleen niet of alle deelnemers willen dat de politie erbij zit. Ik wel, voorkeur: Willem de Boer.

Er wordt hard gewerkt aan het park en aan een aantal panden in de buurt. Willem heeft de dievegge van vorige week pedagogisch toegesproken. De week was redelijk incidentloos, de groepen brachten woensdag bijna 100 Oogstfeestmandjes rond bij ouden van dagen. Zondagochtend van week 46 is er ingebroken in de Cillershoekstraat en de splinternieuwe videorecorder (op het oog op dit moment het enige) is gestolen. Op verzoek ben ik ter plaatse, politie Zuidplein is al geweest, Breijer zet een nieuwe ruit in en ik veeg en stofzuig een half uurtje. Actie die nu zeer gewenst is: een PIR in de hoek van de hal tegenover de koelkast, gericht op het raam dat nu voor de tweede keer met grof geweld in diggelen is geslagen. Men kon de video namelijk rustig losmaken en men veroorzaakte pas bij het weggaan alarm. Maandag gaan we na of er nog meer vermist wordt.

Afgelopen vrijdag kon ik de post voor school niet ophalen bij de postbus, het postkantoor was afgesloten omdat er aan "verdacht pakketje" was aangetroffen.

 

Millinxbericht Week 46 2001

Het was deze week erg rustig qua overlast. Onze SchoolMaatschappelijk Werkster komt nu meer aan haar taken toe, ze is sinds 1 november vier dagen in dienst, daarvoor twee. Ze is bezig alle leerlingen door te nemen met de groepsleerkrachten.

Het was heel prettig om deze week snel aangifte te kunnen doen van de diefstal van de videorecorder. Frank kwam langs met de papieren en in twee minuten waren we klaar. Ik hoefde niet de school uit en kon me bezighouden met pedagogische probleemsituaties. Onder andere op deze manier voel ik me echt gesteund door de politie! Frank gaat nog na of er iets bekend is van de vorige diefstal, de videorecorder was net twee maanden oud. Van het PCBO is nog geen reactie ontvangen op mijn verzoek om een PIR in de hal waar de videorecorder stond.

 

Millinxbericht Week 47 en 48 2001

Het PCBO heeft direct op 19 november een PIR (infraroodmelder) laten plaatsen in de hal van de Cillershoekstraat. Op dezelfde maandag was er een zeer onaangenaam incident met enorm opgewonden ouders van een en hetzelfde kind over het ophalen van dit kind. Een collega van Frank, Biswa Shri heeft ons die middag op fantastische wijze terzijdegestaan, hoewel hij op het punt stond naar huis te gaan. Hij reageerde alert en kalmerend en dat was even nodig. Onze maatschappelijk werkster heeft haar positieve invloed aangewend en in de dagen erna nazorg verleend.

De politie maakte op 26 november gebruik van de school.

Je ziet in de straat enorm veel geloop en er is veel onrust van voor het oog doelloos rondscheurende scooters die ook in school voor een onrustige sfeer zorgen. Inmiddels vernamen wij dat de politie de adoptielessen in groep 7 en 8 weer gaat hervatten. Dit is heel belangrijk ! Een aantal kinderen weten niet hoe Sinterklaas gevierd wordt, maar ze snappen ook niets van het mijn en dijn. Justitie zal ook nog werk krijgen aan onze meldingen betreffende kinderen die nu naar de Antillen of de Dominicaanse Republiek vliegen om daar ruim de Kerstdagen te gaan vieren. Een aantal ouders kent echt geen enkele norm en de leerplichtwet is onbekend. Jammer dat bij de meldingen steeds zo formeel geopereerd wordt. Ook hier worden we weer geacht klokkenluider te zijn.

U hebt mijn bericht een week gemist, vandaar twee weken in één. Mijn adjunct en ik waren bijna 16 uur per dag bezig met het Onderwijskansenschoolplan dat nu bij de Regiegroep ligt.

 

Millinxbericht Week 49, 50, 51 en 52 2001

Rustige weken, al werden we op maandag 17 december  geconfronteerd met een inbraak in school, een feit dat wonderwel tot de uitzonderingen behoort, al zijn er veel overeenkomsten met 11 november toen dit in onze dependance ook gebeurde. De man van de beveiliging maakte het heel bont door géén inbraak te constateren. Het lokaal van groep A lag vol glas en de steen die gebruikt is loog er niet om. De dief heeft ons behalve de glasschade op drie punten benadeeld (om 7.07 uur alarm, om 7.30 security aanwezig, later zelf de politie erbijgevraagd):

1. Wij kunnen u melden dat wij woensdag ontdekt hebben dat de dief een kast in de bibliotheek heeft proberen open te krijgen. Daarbij is de deur en het slot van de kast dusdanig vernield dat de gehele kast vervangen moet worden. Ik zie in mijn catalogus een prijs van een vergelijkbare kast van 847,92 ex BTW

2. De CD-radio-cassetterecorder betreft een Philips AZ1202, Incredible surround met CD synchro start recording van ongeveer f 250,- ex 

3. In deze machine zat een CD getiteld "Dromen", vervangingswaarde f 40,-

Wij doen aangifte van diefstal van drie bovenstaande zaken, de politie toont zich hierbij zeer hulpvaardig, zodat het ons geen extra tijd kost. Van Frank begrijpen we dat op naburige scholen waarschijnlijk dezelfde kruimeldief regelmatig bezig is, Frank kent deze persoon, maar kan weinig doen zolang er niet meer bewijs is. Volgens mij trekt een zaak op de Dordtselaan "Cash converters"  zeker dit soort mensen en activiteiten aan, er wordt aan de achterkant gestolen goed opgekocht en aan de voorkant heling gepleegd. Alles in een nette jas. We zien het, weten het, maar dan…

Inmiddels is op mijn verzoek alert gereageerd door mijn bestuur en is er een PIR geplaatst in het betreffende lokaal, gericht op de buitenramen en alle andere PIR's zijn nagezien, want ook die worden oud en traag.

Een ander onderwerp van eind 2001 is het komend vertrek van wijkagent Willem de Boer. Natuurlijk is de politie een hiërarchische organisatie, kan ik ook niet een agent beoordelen in zijn functioneren en meng ik mij niet in zaken die mij niet aangaan.

Willem heeft op school aangegeven dat hij per 1 februari 2001 gaat vertrekken uit de Millinxbuurt. Hij is er nu acht jaar. Wij kennen Willem uit de straat, van incidenten waarbij hij ons ondersteunde en van het politie-adoptieplan waarvan hij de afgelopen vijf jaar de meeste lessen heeft gegeven. Deze week gaf Willem weer enkele lessen, o.a. over het gevaar van vuurwerk (onze allochtone leerlingen weten echt de gevolgen van vuurwerk niet). Vanaf onze positie waarderen wij het werk van Willem zeer, wij weten dat Willem iedere beweging in de Millinxbuurt als geen ander kan "lezen" en onmiddellijk weet wie en wat er achter schuilt. Geen ander kan dit, wij begrijpen niet dat de politie deze zintuigen in een heel andere wijk gaat neerzetten, terwijl horen, zien en weten instrumenten zijn om de orde en veiligheid te handhaven en heroveren. Willem verstaat Papiaments ! Hij kent iedereen in de Millinxbuurt, van conciërge basisschool tot junk en crimineel. Hij geeft zelf aan dat hij de beslissing ook niet begrijpt, dat hij heel graag op zijn post zou blijven en dat hij in januari de motivatie van deze beslissing pas te horen krijgt. Hij bracht dit heel rustig en zeker niet met de bedoeling ophef te maken. Nogmaals, ik kan me er niet in mengen, maar het is ook mijn wijkagent en ik snap van de gang van zaken niets ! Zeker niet omdat Willem graag wil blijven, hij voelt zich duidelijk tekortgedaan.

Het was fijn dat de politie duidelijk aanwezig was in de tent bij de viering van het kerstfeest van onze school. Na 6 januari vindt u een verslag van het feest op onze website, met een verklaring van de engel die op bezoek kwam.

Het is straks alweer heel snel 1 februari 2002, de datum die genoemd wordt ten aanzien van het combiteam van de politie dat nu actief is. Ik hoop dat het combiteam op sterkte blijft.

Ik wens u allen een veilig 2002. Vrede op aarde en in het bijzonder in de Millinxbuurt.


2002

 

Millinxbericht Week 1 en 2  2002

Een goed jaar toegewenst met al die verkiezingen en veel veiligheid voor ons allen !

Op 9 januari 2002 is om 01.20 uur ingebroken in de Cillershoekstraat nummer 1. Wij missen een stereo-radio-cassetterecorder Nicholson CCD-665, deze kost 60€. En twee hoofdtelefoons a 25 €.

Verder was er braakschade aan de voordeur. Dit is de vierde inbraak in onze school binnen de laatste twee maanden, meen ik. Wij doen aangifte van diefstal van drie bovenstaande zaken.

Het zou interessant zijn de inbraken bij scholen in de wijk eens in kaart te brengen, ik hoor van collega's soortgelijke verhalen.

Verzoek aan Frank: dienstverlening zoals voorheen. De vorige aangifte ligt getekend klaar.

Een moeder van twee kinderen van onze school is opgepakt op Schiphol en gaat voor langere tijd de gevangenis in. Haar kinderen zijn nu bij familie op de Dominicaanse Republiek. Een van die kinderen stal in week 44 speelgoed uit de blokhut van de peuterspeelzaal. Ik vermoed dat meerdere ouders de oceaan oversteken met de bedoeling zo "handel"op te halen. Die handel zien we vervolgens in de straat plaatsvinden, elke dag.

De commotie om Willem de Boer is nog niet over, de buurt begrijpt niet waarom hij wordt overgeplaatst.

Een ander onderwerp waarbij ik met justitie te maken krijg is het schoolverzuim. Ik heb rond de kerstvakantie zo'n acht leerlingen aangemeld. Met ernstige redenen. Ik doe dat via secretaresse en computer. Justitie wil echter een handgeschreven aangifte van mij waarbij elke verzuimdag aangekruist dient te worden. Ik ervaar het invullen van dit formulier als strafwerk. Wie weet oefent u invloed uit op het efficiënt maken van e.e.a, dat zou me zeer aanspreken. Els Kuijper zei al dat ik een beetje een chagrijnige man ben, dat is het ergst op zondagavond. Prettige week, volgende week.

 

Millinxbericht Week 3 2002

Deze week drie thema's: vertrek Willem, drugssmokkel en Topscore.

Ten eerste. Mijn brief aan de politie van deze week ondersteunt een actie van buurtbewoners, de inhoud is duidelijk, de tekst komt u bekend voor.

 

Geachte korpsleiding,

 

Een onderwerp van zorg is het komend vertrek van wijkagent Willem de Boer. Natuurlijk is de politie een hiërarchische organisatie, kan ik ook niet een agent beoordelen in zijn functioneren en meng ik mij niet in zaken die mij niet aangaan.

Willem heeft op school aangegeven dat hij per 1 februari 2001 gaat vertrekken uit de Millinxbuurt. Hij is er nu acht jaar. Wij kennen Willem uit de straat, van incidenten waarbij hij ons ondersteunde en van het politie-adoptieplan waarvan hij de afgelopen vijf jaar de meeste lessen heeft gegeven. Voor de Kerstvakantie gaf Willem weer enkele lessen, o.a. over het gevaar van vuurwerk (onze allochtone leerlingen weten echt de gevolgen van vuurwerk niet). Vanaf onze positie waarderen wij het werk van Willem zeer, wij weten dat Willem iedere beweging in de Millinxbuurt als geen ander kan "lezen" en onmiddellijk weet wie en wat er achter schuilt. Geen ander kan dit, wij begrijpen niet dat de politie deze zintuigen in een heel andere wijk gaat neerzetten, terwijl horen, zien en weten instrumenten zijn om de orde en veiligheid te handhaven en heroveren. Willem verstaat Papiaments ! Hij kent iedereen in de Millinxbuurt, van conciërge basisschool tot junk en crimineel. Hij geeft zelf aan dat hij de beslissing ook niet begrijpt, dat hij heel graag op zijn post zou blijven en dat hij in januari de motivatie van deze beslissing pas te horen krijgt. Hij bracht dit heel rustig en zeker niet met de bedoeling ophef te maken. Nogmaals, ik kan me er niet in mengen, maar het is ook mijn wijkagent en ik snap van de gang van zaken niets ! Zeker niet omdat Willem graag wil blijven, hij voelt zich duidelijk tekortgedaan.

 

De reactie van Frank hierop:

Beste Stoffel,

Ik begrijp de gevoelens wat betreft het aanstaande vertrek van Willem de Boer. Het zal zeker teleurstellend zijn voor de mensen uit de Millinx die lange tijd op een plezierige wijze met hem hebben samengewerkt. Hem komt ook zeker waardering toe voor het werk dat hij in de afgelopen jaren heeft verzet. Zijn overplaatsing heeft te maken met interne bedrijfsvoering. De functie van wijkagent gaat per 1 februari verdwijnen en daarvoor komt in de plaats de buurtagent. Er zijn raakvlakken met die van wijkagent maar is toch grotendeels meer omvattend. Intern is beslist dat een ander als Willem die functie binnen de Millinxbuurt en de Dordtselaan gaat invullen. Daarover is geen discussie mogelijk. 

Buiten dit teleurstellende nieuws is ook nog wel goed nieuws te melden. Het Combiteam zal niet worden afgebouwd eer het wijkteam Tarwewijk op sterkte zal zijn. Voorlopig zal  het Combiteam dus nog in de sterkte van 8 man/vrouw blijven. Na de zomer zal de situatie opnieuw worden bezien.

Groet,

Frank den Rooijen

 

Frank, bedankt voor je reactie en voor de voortgang van de aangiftes.

 

Ten tweede, de ophef over alles wat er op Schiphol is misgegaan lijkt me overdreven, want wie zijn ogen open heeft én de kranten leest, die wist dit al. Gedogen van drugs begrijp ik als opvoeder al jaren niet. Goed dat we eens wakker worden uit onze dagdromen.

Ten derde en laatste, Topscore zit heel dicht tegenover de school. De verslaafden die er werken vormen een voorbeeldfunctie voor onze jeugd (kijk zo word je dan). Zij vegen iedere week onze schoolpleinen en straten, daar zijn we erg blij mee. Topscore doet goed werk en heeft een sociale functie. De mannen zitten 's morgens in onze portiek, dat is niet erg, meestal zijn ze vriendelijk.

 

Millinxbericht Week 4 2002

Vrijdag was er een demonstratie voor het behoud van agent Willem voor de buurt. In school zijn handtekeningen gezet voor hem, wij liepen niet mee.

In Vrij Nederland van vorige week een artikel over drop-outs, Sebastiaan (blz 42) zat op onze school. Toen was hij al moeilijk, maar niet extreem. De toekomst wordt nog lastiger als ik de lijnen van nu doortrek. Veel contact met leerplicht over verzuimgevallen. Het werk aan het park ligt stil. In februari gaat er weer meer gerenoveerd worden, we hopen erop.

 

Millinxbericht Week 5 2002

Een boek van normale dikte over deze week zou uit mijn pen kunnen vloeien, maar ik hou het leesbaar: Op dinsdag observeerde de politie vanuit ons pand i.v.m. toename van straathandel, met Frank is afgesproken dat hij de directie hierover rechtstreeks inlicht, de jonge mensen van school zijn soms wat vergeetachtig en niet gemachtigd toestemming te geven. Met Frank is goed contact, ook over Willem. Willem zelf heeft advies gegeven inzake een kinderschadezaak (voordeur beschadigd bij ruzietje). Op het plein troffen we een mes aan van 40 cm lang, niet meer te gebruiken als moordwapen, maar ook niet als kinderspeeltje.

Iedereen kreeg een nieuwe toegangspincode van de school, want wegens ziekte van de schoonmaakster zijn erg veel vervangers nu binnengeweest. De man van een klassenassistente maakt nu schoon. De schoolverpleegkundige die een half jaar in dienst is kondigde haar vertrek aan, ze moet hetzelfde volume draaien als een post in Barendrecht, het schoolartscentrum heeft weinig administratieve ondersteuning en de schoolarts is zelf ook een half jaar in dienst. De vertrekkende dame spreekt van een getallencultuur bij de GGD. Het baart ons zorgen dat onze partners in de wijk (wijkagent Willem, huisarts Muller, onze vorige schoolarts Rixt Noordermeer, eerder Greet van Charlois Welzijn) ons ontvallen. De reden is een combinatie van werkdruk, normale taakstelling en abnormale omstandigheden en cliënten. We herkennen hier iets van. Deze week werd de Cito-eindtoets afgenomen in onze groep 8. Dit ging zeer rustig en geconcentreerd. In de andere groepen werden soortgelijke toetsen afgenomen i.v.m. het leerlingvolgsysteem.

Tot slot spreek ik mijn vreugde uit ten aanzien van mijn bestuur: na een herhaald verzoek wordt er binnenkort dubbel glas in mijn kantoor geplaatst. Nu verstoort het geluid van boomzagen, scooters, handelende/ruziënde dealers, gevelspuiten of ander renovatiegeluid, spelende kleuters of speurende helikopters menig gesprek over onderwijskansenzone of onderwijskansenschool.

 

Millinxbericht Week 6&7 2002

Er is weinig verandering in de wijk. Veel vreemd volk op straat. Het werk aan het park ligt stil sinds Kerst. Er zijn nog geen steigers te zien aan de gevel die aan de beurt is. Hopelijk verandert dat snel. De renovatie gaat zo ontzettend traag. Dinsdag a.s. komt er dubbel glas in mijn kantoor.

Een volgend probleem breng ik onder uw aandacht: per 1 maart vertrekt er een parttime-leerkracht. Er is ontzettend veel moeite gedaan om een opvolgster te vinden. Dat is niet gelukt. Nu gaat er een student in opleiding die 15 stagedagen voor de klas heeft gestaan de taak overnemen, ze komt uit het bedrijfsleven als zij-instromer en woont in Tilburg. Het geeft aan hoeveel personeelsproblemen er zijn.

Per 1 april wordt het betaald parkeren ingevoerd op een belangrijk deel van de Dordtselaan. Ik voorzie parkeerproblemen in de omgeving van de school. Dit zal op termijn leiden tot meer verlies van personeel. Ongeveer een derde van de 40 mensen die op onze school werken, komt met de auto en woont buiten de stad. Ik krijg niet de indruk dat scholen bewust worden tegengewerkt, maar vele maatregelen en hun uitwerking vormen langzamerhand een aardige bierkaai.

 

Millinxbericht Week 8 t/m 14 2002

6 maart: Van de 7 allochtone vrouwen op de Nederlandse cursus mochten er 6 stemmen. Geen van allen gingen daadwerkelijk naar de stembus. Anderen gingen wel zoals u bemerkte.

7 maart is de school m.m.v. Cor v. Oorschot helemaal schoongespoten, het gebouw zag er smerig uit vanwege de graffiti.

7 maart was er feest: onthulling foto's Brede School. Fijn dat iemand van u er was!

Aan het park wordt flink gewerkt. De PTT heeft weer 150 meter nieuwe kabel gelegd omdat deze voor de 3e of 4e keer is vernield door extern geweld. Het park krijgt meer vorm en gestalte.

De renovatie van de geveltrein westzijde park laat nu al maanden op zich wachten. Er is een bord van de aannemer verschenen, dat is alles. Jan Maas heeft een andere baan, Duco de Bruijn was met ziekteverlof. Maak Millinx Mooier is naar de Bas Jungeriusstraat, dus uit ons oog.

De politie trad op bij een vechtpartijtje op het Moerkerkeplein tussen twee van onze “moeders”. Als school stonden we erbuiten.

Op Goede Vrijdag belt de politie of men in school mag, men was vergeten dat het een bijzondere dag was, de dealers ook overigens. Het is behoorlijk rustig op straat al zie je de hele dag onbekenden rondhangen. Het is moeilijk de sfeer onder woorden te brengen.

Het parkeerbeleid gaat ons per 1 april waarschijnlijk belemmeren in ons werk, u wordt op de hoogte gehouden. Delen van de Dordtselaan vallen onder het bekende beleid.

Dagelijks bemerken wij dat de sociale situatie nog meer achterloopt bij de fysieke situatie dan we dachten en hoopten.

 

 

Op 15 april 2002 wordt de Veiligheidsspeld van de Gemeente uitgereikt aan de adjunct-directeur, Ineke van Rikxoort, evenals voorgaande speld door wethouder Els Kuyper.

Mijn aanbeveling:

Ineke verdient deze prijs.

Niet zozeer omdat zij heldhaftig het tuig de straat uit jaagt, maar wel omdat zij jarenlang vasthoudend en diepgemeend naar ouders, kinderen en collega's een rotsvast vertrouwen in mens en toekomst durft uit te stralen in soms erbarmelijke situaties. Zij weet mensen te overtuigen dat ze moeten kiezen en doorzetten. Met haar gedrevenheid weet zij met haar collega's in de groepen een rust te creëren die de leerlingen een huiskamergevoel geeft dat zij vaak thuis moeten missen. Zij geeft de samenwerking met de peuterspeelzaal van Charlois' Welzijn, nu gevestigd in een van onze noodlokalen en straks gevestigd in het Millinxparkhuis nu al handen en voeten. Samen met alle andere teamleden zorgt ze voor een positief klimaat waardoor kinderen zich VEILIG voelen in school. Ze weten dat er respect is voor hen, voor hun afkomst en hun taal.

Ineke verdiepte zich op Curaçao in het onderwijs dat daar gegeven wordt en staat in nauw contact met de leerkrachten Arabisch, Turks, Portugees en Papiamento die lesgeven op onze school.

Ineke weet ouders en collega's die het even niet meer zien zitten altijd weer op te peppen. Zij waakt ervoor dat geen kind vermalen wordt in de ingewikkelde machine van leren en werken die de school vormt. Ze trekt ten strijde tegen onrecht en zet waar dat nodig is mensen op hun plaats. Zo maakt zij het mogelijk dat "de Akker" een eiland van gezelligheid en rust is in een turbulente wijk waar soms de openbare orde zoek is. Kinderen die vanuit alle windstreken bij "de Akker" binnenkomen, voelen zich snel thuis. De motivatie van Ineke om steeds weer opnieuw te beginnen en steeds weer de draad op te pakken, werkt inspirerend naar iedereen die bij de school betrokken is. Ze is de motor van het onderwijskansenschoolplan. Zo is ze van groot belang voor wijk, collega en kind. Daar waar andere werkers de wijk ontvluchten, omdat ze het niet meer zien zitten en stuklopen op de problematiek, houdt zij met het team van "de Akker" vol, zodat kinderen een fijne plaats hebben om te leven, spelen, leren en ademen.

 

In een mailtje van 19 februari 2002 kondigt Frank den Rooijen aan dat hij in een ander district gaat werken. Deze mail sturen we nog wel aan hem. Zijn opvolging is nog niet bij ons besproken, ziedaar weer een van de bekenden die ons verlaat, nog niet zolang nadat Willem de Boer is vertrokken. We zien de politie deze weken veel minder frequent in de wijk en hebben geen politieman gesproken na de kennismaking met de opvolger van Willem, Deni Bolluyt.

Het mailtje van Frank:

Goedemorgen,

Zoals u weet zal het Combiteam worden afgebouwd (en uiteindelijk worden opgeheven) zodra de wijkteams Tarwewijk en Bloemhof op sterkte zullen zijn. Mogelijk zal dit het eind van dit jaar het geval zijn. Per 1 oktober zal dit nader worden bekeken.

Met de opheffing van het Combiteam zal mijn huidige functie ophouden te bestaan. Dit is reden geweest mij alvast te oriënteren op een andere werkplek, met nieuwe uitdagingen. Eerder als ik verwachtte deed zich de gelegenheid voor te solliciteren naar de functie van chef recherche in district Feijenoord-Ridderster. Zowel de functie als het district spraken mij zeer aan. Ik vond dan ook dat ik die kans niet voorbij mocht laten gaan. Uiteindelijk ben ik in de sollicitatieprocedure als meest geschikte kandidaat naar voren gekomen.

Dit betekent dat ik eerder als ik zelf ook had gewild, het Combiteam ga verlaten. Naar verwachting zal ik per 23 maart in mijn nieuwe functie beginnen. 

Ik heb er vertrouwen in dat de continuïteit van het Combiteam op mijn vertrek geen enkele invloed zal hebben. Mijn plaats zal worden ingenomen door een leidinggevende die, net als ik, speciaal belast zal zijn met het gebied Millinxbuurt en Dordtselaan.  

Voordat ik vertrek, ga ik u ongetwijfeld nog enkele malen ontmoeten.

Met vriendelijke groet,

Frank den Rooijen

 

Millinxbericht Week 15 en 16 2002

Maandagmorgen 15 april vinden we twee grote stenen in een kleuterlokaal, in totaal zijn 7 ruiten moedwillig vernield, niemand is binnengeweest. Aangifte verloopt heel soepel. Deze week handen geschud met Niek Wennink, de opvolger van Frank. Ook zijn er deze week wat afspraken gemaakt over het oppakken van het politieadoptieplan, want we krijgen wel een speld voor de veiligheid, maar achter de schermen ligt een proces vaak stil. De politie heeft goede voornemens alle lessen in groep 7 en 8 te gaan geven. Komende week komt een politie-agente van de post Dordtselaan kringgesprekken houden in groep 4, 5 en 6; dit op mijn verzoek, als een soort voorloper op het SAP-gebeuren. Alle kinderen hebben wel familieleden die eens zijn opgepakt en die vertellen dan aan de kinderen dat ze niets hebben gedaan, dat maakt de politie tot een onbetrouwbare factor. Daarom komen ze nu zelf eens aan het woord.

Aan het park wordt hard gewerkt, het hek wordt nu geplaatst, er staan wat boompjes en er zijn lichtmasten. De renovatie ligt stil op een enkele paritculier (?) pand na. Dinsdag zie ik hoop ik Duco de Bruijn weer eens en zal hem aanspreken op dit punt. Dank voor de aandacht vanuit uw organisatie voor Ineke die de 15de de veiligheidsspeld kreeg.

 

Millinxbericht De maand mei 2002

De reacties op de moord op Pim logen er niet om. In iedere klas waren wel een aantal kinderen blij. Ja, wat hadden zij van hem te verwachten ?  Het meest vreselijke is het voorbeeld dat kinderen krijgen: zeg jij dat ik iets niet mag ? Dan maak ik je dood.

Na de meivakantie bleek een van onze leerlingen in groep 3 aangereden te zijn door een scooter, hij ligt in het ziekenhuis en is de hele maand uitgeschakeld.

Het park is ingezaaid en zo goed als klaar. Ik ben benieuwd wie het gaat openen. De sloop van de rechterzijde (ik kijk vanaf school) is zowaar begonnen nadat ik Duco de Bruijn half mei daarover ook gesproken heb. Hij was getergd door alle procedures en tegenslagen. Binnenkort vergaderen we weer over het Millinxparkhuis; het schijnt dat je in één maand twee maanden achterstand kunt oplopen bij een bouwproject.

Nieuw Rotterdams Tij, het blad van de Gemeente Rotterdam ademt na het aantreden van het nieuwe college een Leefbare sfeer. Ik feliciteer Lucas met zijn wethouderschap. Hij zegt in NRT dat “één enkele persoon verschil kan uitmaken, zoals in de Millinxbuurt”. Zou ik die kennen ?

Er zijn deze maand twee grote slagersmessen gevonden door jongetje uit groep 4, deze zijn overgedragen aan de politie.

De moeder van een Antilliaans gezin is weer terug van Curaçao, we waren wel verbaasd te horen dat de vader 10 uur later daarheen vertrok. Gelukkig past er altijd iemand op de kinderen.

Er is voor het eerst een leerling geschorst wegens ernstig wangedrag, hij komt uit een asielzoekergezin dat al vijf jaar in het ongewisse verkeert. Ik kreeg een dreigmailtje dat er misschien mee te maken heeft, ik heb Niek gevraagd of het digitaal nagetrokken kan worden. Een moeder van een leerling heeft aangifte tegen de geschorste jongen gedaan wegens stenengooierei.

De politie-adoptieplanlessen zijn aangekondigd, maar dit jaar komt dat project onvoldoende uit de verf. De lessen in groep 4, 5 en 6 waren een succes.

De agente had in de drie groepen veel te vertellen en veel vragen te beantwoorden. Ik denk dat het eigenlijk vaker zou kunnen gebeuren.

 

Millinxbericht De maanden juni t/m september 2002

Drukte en vakantie maakten me even stil. Op onze website vindt u een fotoverslag van de (aanstaande) bouw van het Millinxparkhuis.

De sociale problematiek blijft enorm. Nieuwe mensen, zoals de verse Brede-School-coördinatrice Donna Schaap, die ons geweldig ondersteunt, verbaast zich over de problemen die gezinnen hebben. Zij is nu drie weken in dienst (via Onderwijskansenzone) en al heel waardevol voor de school !

 

Hoogtepunten waren het bezoek van de koningin (zie hier een verslag en een krantenartikel) en de burgemeester op 3 september (zie wederom website) en van minister Nawijn op 4 september en eerder al Sjaak van der Tak  op 17 juli en op 17 juni wethouder Lucas Bolsius en Marco Pastors, allen om zich een beeld te vormen en bij te praten met o.a. Dominique Schrijer en Dick Lockhorst. De burgemeester opende het Millinxpark op 28 juni.

De rechterzijde van het park wordt bijna volledig aangepakt nu, er is veel sloopactiviteit. Op 11 september bezocht ik het stadhuis om een signaal af te geven dat de school niet zonder I/D-banen kan. Die mensen blijken zelf niet te geloven in massaal protest, maar geloof mij dat wij op school niet zonder hen kunnen.

Er worden heel veel fietsen gestolen in deze weken. Zelfs bij een van de bezoeken moest Niek constateren dat “Mijn fiets…, mijn fiets” door de straat klonk, waarbij het hele gezelschap getuige was van het leed. Waarschijnlijk worden de fietsen in de hal van enkele woonhuizen omgebouwd (adressen zijn bekend) en vervolgens verkocht. Agent Biswa Shri heeft op 13 september enkele leerlingen van de school (groep 5 en 6) ondervraagd die bij het fietsen ”lenen” waren betrokken. Eén fiets kwam terecht, de andere niet.

Het collegeprogramma dat gisteren gepubliceerd is, noemt onze wijk bij de aanpak van acht onveilige wijken en drie aangrenzende straten als hot spot. Dat moeten we gaan merken. In mijn verzameling heb ik een krantje uit 1995 waarin in bijna dezelfde beweringen worden gedaan.


 

Millinxbericht De maand oktober en de eerste week van november 2002

Na de herfstvakantie zag de straat eruit als anderhalf jaar geleden, veel vreemde figuren, ook uit Rotterdam-West. Een terugval dus. We belden de politie omdat een zo’n man zijn benzine-is-op-truc bij alle medewerkers van school uitprobeerde. Een klassenassistent mocht de € 10 van mij niet van een collega lenen en toen vond hij mij een “klootzak”, waarmee ik niet kon instemmen. De politie was snel ter plekke.

Overmorgen komt de politie ons gebouw bekijken op inbraakveiligheid, een fijn initiatief waar ik blij mee ben.

Het politie-adoptieplan is nog niet gestart en dreigt dit jaar weer een fiasco te worden.

De hinderlijke scooters zijn de wijk uit en dat vinden we heel knap.

We hoorden een gerucht dat Niek Wennink niet meer op de politiepost werkt, er is ons niets over meegedeeld, dus wacht ik de berichten af. Hij is de chef van het combiteam, dus niet onbelangrijk.

Een ander heikel punt is de aankomst van de heimachine die deze week palen gaat slaan voor het Millinxparkhuis. De aannemer heeft een fout gemaakt en er was geen parkeerverbod geregeld. De heier wilde weken of maanden gaan uitstellen ! Met veel kunst en vliegwerk, maar zonder hulp van gemeentediensten (o ja de politie zocht enkele kentekens op) kwam het konvooi er langs. Ik heb me met zaken bemoeid die zeker niet de mijne zijn, waarvoor ik excuus vraag bij iedereen die ik voor de voeten heb gelopen of tegen de schenen heb getrapt. Gaarne vraag ik namens de uitvoerder (ik blijf een bemoeial) medewerking bij het vertrek van het konvooi. Een wijkagent ter plekke doet al wonderen, Danny kan alles met auto’s. Het vertrek is waarschijnlijk vrijdag.

In het eindrapport van de Taakgroep Sociale Infrastructuur van de gemeente Rotterdam o.l.v. o.a. Ahmed Aboutaleb (die in 2009 Rotterdam's burgemeester is !), wordt de school op blz. 31 genoemd. Een van de accountmanagers:

In 1999 bevond de situatie in de Millinxbuurt zich op een dieptepunt. De straten werden beheerst door ongeveer 80 drugsdealers en alle sociale cohesie en veiligheid was vrijwel verdwenen. Bijna was alle hoop opgegeven. Alleen de buurtschool was nog aanwezig en in functie. Een eiland van cultuur en ethiek in een poel van ellende. Door de leerplicht gaan alle kinderen altijd naar school ongeacht de omstandigheden.
De vier sociaal-maatschappelijke diensten hebben toen samen met Jan en Duco een strategie en een actieplan gemaakt voor de stichting van het Millinxparkhuis als symbool voor een betere toekomst. Als één van de eerste organisaties garandeerde de DSO een bedrag van een miljoen gulden voor de exploitatie van het parkhuis.
Ambtenaren staken hiervoor hun nek uit. Dit maakte de weg vrij voor verdere ontwikkelingen. Als organisaties in de SWA met visie en inzet samenwerken dan produceren ze tot wel vijfmaal meer energie.


2003

 

Millinxbericht   Het is eind januari 2003

en we proberen het hoofd boven water te houden. Mijn directe chef hebben we betrokken bij het bespreken van diverse problemen die voor een groot deel voortkomen uit de spanning die ontstaan is tussen te weinig gekwalificeerd onderwijspersoneel (2 vacatures), de veelheid aan projecten die op ons afkomt en de voortdurende stroom van conflicten met leerlingen (en hun ouders). U kent de buurt dus hoef ik niet meer toe te lichten. De buurt staat voor een kwart in de steigers, er wordt hard gewerkt, met alle overlast van dien.

Er is een krantje “Kijk op Tarwewijk”, met o.a. een afscheidsepistel van Niek Wennink. Minister Remkes staat met 2 van onze groep-8-leerlingen op de voorpagina met een artikel dat eindigt met de zin “………. Een leuke kans voor The Mall om te laten zien dat het beter gaat met de jongeren in de Millinxbuurt”. Helaas ben ik het daar niet mee eens. De twee jongens behoorden op het moment van het bezoek op werkweek te zijn in Leersum, maar ze zijn daar halverwege de week vandaan gebracht met 2 andere kinderen wegens wegloopgedrag. Een ongebruikelijke straf die we voor het eerst en hopelijk voor ’t laatst hebben uitgevoerd.

Een ander lastig punt is de onrust rond school voor en na schooltijd en in de pauze tussen de middag. Veel kinderen hangen dan rond, dagen elkaar uit en gaan elkaar te lijf. We proberen ouders te betrekken om problemen te voorkomen, maar vaak werpen zij nog olie op dat vuur. Komend weekend stuurt een moeder haar drie kinderen terug naar oma op Curaçao (ze is ook uit haar huis gezet).

Op 29 januari belden we 112 omdat 5 mannen elkaar in de Moerkerkestraat met messen van het formaat klein zwaard te lijf gingen. Op 24 januari brandde het pand boven de belwinkel Dordtselaan-Heinenoordstraat voor een groot deel uit. De Afrikanen die er woonden schoten alle kanten op toen de hulpverleners met zwaailicht arriveerden.

In februari wordt betaald parkeren ingevoerd in onze buurt. Dus is deze schooldirecteur bezig geweest met het verzamelen van kentekens, het aanvragen van parkeervergunningen en gesprekken hierover met 12 collega’s die met de auto van ver naar school komen. Het lijkt of de overheid ons soort scholen trakteert op méér plannen, méér verplichtingen, minder medewerking en méér belemmeringen.

Intussen zie ik kinderen opgroeien die straks een naam als “oudkomer” krijgen.

Wie biedt?

Wie biedt hulp? (Geen plan of project s.v.p.)

Het Millinxparkhuis wordt gebouwd, de vloeren liggen erin.

Een lichtpuntje!

Ja en welke partij stem je dan? D’66 heeft de beste onderwijsparagraaf. Mijn stemwijzer zegt Haitske. Balkenende zegt de naam van de school! Nou nee zeg. Het wordt Jan de Vries! Ooit was hij in onze aula en imponeerde hij. De macht moet het nu gaan doen, niet de oppositie. Ik stuur hem nu ook dit verslag, wie weet motiveert het hem. Het gaat de komende jaren niet om art. 23 maar om het leerkrachtentekort! Aanstaande maandag komt er een sollicitant (2 vacatures) uit Breda.

De politie heeft de school gecontroleerd op hang- en sluitwerk. Gelukkig wordt er zelden ingebroken. De aanbevelingen zijn naar het Bestuur, wanneer we alles gaan uitvoeren kost het 25 mille schat ik. [2007: nooit meer wat van gehoord!]

Het politie-adoptieplan is van start gegaan De politie heeft vuurwerkles gegeven in groep 7 en 8. Wij danken agent Peris Conrad voor zijn betrokkenheid bij de jeugd en zijn enthousiasme voor de lessen van “Doe effe normaal”. Jammer dat hij nu een maand wegblijft wegens ME-training.

Een tweejarig kind uit een gezin van school is in december overleden.

Op een zaterdag in november werd ik thuis gebeld, de recherche zocht getuigen van een voorval.

 

Millinxbericht Het is begin juni 2003

Het is af en toe zeer warm en de buurt loopt vol junks die bedelen en de straat staat vol met ongure types. Dat is een subjectief beeld, maar ik heb het gevoel dat het weer 1997 is en de drugrunners de buurt in hun greep hebben. Politie zien we niet op straat, we zien alleen politieauto’s voorbijrijden.

Als bijlage bij de email treft u een artikel uit het Algemeen Dagblad van 5 april jl. aan, verplichte literatuur voor u, wie weet kent u het al uit uw hoofd.

Kinderen van vijf tot dertien jaar oud lopen tot laat (23.00 uur geconstateerd) op straat tussen vele slechte voorbeelden, vervolgens liggen in een kleutergroep de volgende middag diezelfde kinderen te slapen. Dit zijn ook de kinderen die ons zorgoverleg vullen, waarbij de termen Riagg, ZMOK en AMK vallen.

Af en toe komt een onguur familielid zich op school met een opvoedkundige zaak bemoeien en praten we die vriendelijk de deur uit. Soms houd je je hart vast en bid je dat het verstand blijft zegevieren, al zie je steeds meer mensen met meer emotie dan ratio.

In groep 3 kan nu iedereen lezen. In een groep 3 van 20 kinderen zitten nog 5 kinderen die er bij de start ook zaten, 15 kinderen zitten er nieuw in. Ik heb veel waardering voor mijn fantastische onderwijsteam!

Ook deze maand weer gewerkt aan het aanvragen en verstrekken van parkeervergunningen. Staat een schoolfotograaf zonder bonnetje, heeft hij binnen een half uur een dikke bekeuring! Stadstoezicht werkt snel, efficiënt en meedogenloos. Je zou ze politietaken willen geven soms.

In de meivakantie werd er twee keer ingebroken in de school en een TV en 2 flatscreens meegenomen. Ik hoor dat vele scholen op Zuid geteisterd worden door inbraken. Schande!

Naast de school staat al een half jaar een container voor de ramen i.v.m. de renovatie. Eromheen ligt bouwafval en het stinkt er als op een vuilnisbelt. Ik snap niet dat daar niets aan gedaan wordt.

De helft van groep 8 heeft een HAVO/VWO-advies gekregen, dat geeft een enorme kick.

We can do it!

Met mijn strippenkaartverhaal heb ik een gouden zeepkist gewonnen op een CDA-avond. Echt ervan genieten was moeilijk, die dag werd mijn 7 jaar jongere broer begraven. Deze mededeling hoort misschien niet in dit verhaal thuis, maar het speelt wel een rol in mijn ervaringen op dit moment.

De SAP-lessen zijn door agent Conrad Perez gegeven. Veel lessen zijn uitgevallen dit jaar en vaak gingen ze niet door en werden ze verplaatst. Het SchoolAdoptiePlan zou veel beter kunnen worden  uitgevoerd!

Vanmorgen kwam een 23-jarige oudleerling zijn doctoraal-bul economie laten zien, behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ziedaar een leerling die de meester voorbijgaat en dan daarvoor komt bedanken. Een hoogtepunt in mijn carrière.

De foto van Gurvinder Singh met zijn bul vindt u verderop.

Een collega kwam jarenlang al rond 7.00 uur op school om haar lessen voor te bereiden en de file voor te zijn. Ze vertelde me vandaag dat ze dat niet meer doet, omdat er zulke ongure types rondlopen rond de school. Een andere collega gaat na schooltijd in de keuken zitten nakijken met alle lampen uit om dezelfde reden. Ook kwam een bewoner vertellen dat ’s avonds/’s nachts mensen rondhangen bij het gebouw (zowel Cillershoekstraat als Millinxstraat). De Cillershoekstraat is ’s avonds een plek waar openlijk gedeald en getippeld wordt, van de week liep ik er overdag doorheen en voelde ik me erg onbehaaglijk. Gelukkig starten we het schooljaar zonder vacatures en met veel gemotiveerde, jonge mensen.

 

Millinxbericht Het is eind september 2003

We evalueren augustus en september. Laten we het direct en eerlijk zeggen: Het gaat niet beter in de Millinxbuurt. Het is nog nooit zo slecht geweest op sommige locaties. Met name het stukje Cillershoekstraat-Moerkerkestraat is onbeschrijflijk qua sfeer en veiligheid. De politie is er dagelijks betrokken bij pure rotzooi.

Wij lopen daar regelmatig heen-en-weer vanwege de dependance en voelen ons zeer onprettig.

In de buurt is ook soms ruzie tussen groepen volwassenen. Aanleiding is vaak een correctie aan elkaars kinderen. Drie september was er veel onrust op dit punt. Politie te paard (!) moest eraan te pas komen (het paard liet een boodschap na op onze stoep en wij lachten daar weer hartelijk om).

Ouders kwamen ons waarschuwen: het zou op school verder kunnen escaleren. Mensen, vaders en moeders, schelden elkaar midden op straat met al hun kracht uit voor “motherfucker”, gaan elkaar te lijf en daar staat mijn halve school als getuige bij en de volgende dag begint bij ons de dagopening met “gij zult uw naaste…”

De politie informeerde ons niet, ook niet toen wij daar om vroegen. Ze maakten wel een afspraak maar ze verschenen niet op het afgesproken tijdstip. In het verleden hadden we goede contacten, nu veel minder. Misschien komt het omdat de wijkagent drie weken met vakantie is.

Een uitzondering hierop is de snelle komst van twee agenten na mijn belletje over een gestolen-fiets-incident wat weer helemaal paste in de controverse Turken-Antillianen waar het hierboven over gaat. Kinderen (7 jaar) stelen fietsen van elkaar en de problemen zijn snel weer op het niveau van rode waas voor de ogen. We begrijpen dat er inmiddels op hoog niveau met deze mensen gesproken wordt over hun gedrag. Buurtwerker Arie den Ouden kwam hierover bij ons praten en navragen wat wij van de incidenten wisten.

Eenmaal werd er deze periode ingebroken in school en een computer gestolen, hiervan deden we via Internet aangifte, de ruiten werden hersteld en het lokaal opgeruimd. We zijn blij dat dit niet vaak gebeurd. De bouwer van het Millinxparkhuis heeft ook weinig last van diefstal gehad (één elektriciteitskast en 33 stellingpalen). Maar het CV- en watersysteem is aangelegd met kunststof buizen, omdat vooraf gevreesd werd dat het koper zou verdwijnen.

Topscore helpt ons uitstekend met het schoonhouden van straat en plein. Dit in contrast tot andere instanties die we sinds de zomervakantie vragen iets te doen; in juni had ik het er ook over. Zie foto (wens is: vuil weghalen, container weghalen en hek repareren).

 

Wij onderschrijven wat Dominic Schrijer zeer correct heeft geformuleerd in Rondom 10 van 11 september. We zeggen dat al langer. Asociale elementen in de wijk doen normale mensen op de vlucht slaan. Als de politie net zo streng zou zijn als parkeerbeheer, zou het snel beter gaan. De pers stond ook bij ons rijen dik, maar houden even onze mond, want het wordt al gauw sensatie. Op het gebied van onderwijs gaat het redelijk met de school, we bespraken ons Onderwijskansenschoolplan met de regiegroep. Het startniveau van de leerlingen is zeer laag, een moeder kwam een kind inschrijven en zette een kruis als handtekening, ze heeft in Afrika niet op school gezeten. Het kind is vijf en kan nog niks. We maken dat heel vaak mee.

Het Millinxparkhuis wordt prachtig, kijk maar www.CBSdeAkker.nl/millinxparkhuis.htm

Op vrijdagmorgen 19 september werden vele vrouwelijke collega’s aangesproken door een ongure bedelaar op de Dordtselaan.

 

 

"Gaat het beter ?", vraagt de journalist, de beleidsmedewerker, de onderzoeker, de bestuurder en ook u. We weten het eerlijk gezegd nog niet zo. De buurt wordt nog niet voor de helft bewoond, dertig procent van alle huizen staat in de steigers. Op school bemerken we soms dat er wat vooruitgang is, toch blijft het een zaak van lange adem en zijn we er nog lang niet. Alle fysieke acties in de wijk doen ons vermoeden en hopen dat het sociaal ook eens beter zal gaan.
Wilt u een actueel beeld van onze wijk of nog andere indrukken, ga dan naar www.rotterdamsdagblad.nl  (zoeken in het archief is even een klus nu de naam van de krant veranderd is) en kies bij “lezersservice" en "online archief" en "zoeken” voor de term “Millinxbuurt” en u vindt meer dan 212 krantenknipsels met een inhoud die niet altijd verheffend is. De indrukwekkende gebeurtenissen in de Millinxbuurt van 1998 tot 2003 zijn beschreven in het boek “Verslaafd aan de Millinxbuurt” van Duco de Bruijn en Henk Riemersma, ISBNnr. 90-9017122-3. Het laat op luchtige wijze zien wat er gepasseerd is en leest als een roman.
Het laat op luchtige wijze zien wat er gepasseerd is en leest als een roman.

Eén hardnekkig misverstand dat ook weer in het boek voorkomt, blijf ik bestrijden; het leerlingenaantal is nooit onder de opheffingsnorm gekomen en we zijn dus ook nooit door DSO “gered”(zie bladzijde 163). Binnenkort zal ik het boek zo mogelijk aan u uitlenen.


In oktober 2003 verschijnt de directeur van De Akker voor de Tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid (commissie Blok) en geeft hij zijn mening op het gebied van integratie en onderwijs.

Succes op De Akker:

   
 

In 2003 kwam Gurvinder Chahal, oudleerling van onze school zijn bul van de Erasmusuniversiteit laten zien. 
Hij is nu drs. Economie
Hij kwam als kleuter binnen in 1984 en zat de volle 8 jaar op onze school.
Dergelijke bezoekjes worden flink gevierd, hij werd naar groep 8 geleid als rolmodel.

 

Millinxbericht Het is eind november 2003

Het gaat langzamerhand beter in de Millinxbuurt.

Cijfers tonen aan dat er wat meer stabiliteit komt, de doorstroom van leerlingen wordt trager. Rond de zomervakantie was er nog een flinke piek in de wisselingen door verhuizing, daarna werd het rustiger.

Het Millinxparkhuis wordt fantastisch, al merk ik wel op dat de aansturing van het  inhoudelijk programma ons grote zorgen baart. Nog steeds is er geen direct aanwijsbare persoon die verantwoordelijk is voor de gang van zaken straks. Katja Horeman (deelgemeente) is wel bezig met toekomstige gebruikers, maar een jaar geleden werd het beheer heel anders voorgesteld. Wat gebeurt er straks in dat mooie huis?

Vorige week werden in het weekend 4 ruiten van de school moedwillig vernield met een zwaar puntig voorwerp. Puur vandalisme, dat komt gelukkig weinig voor. De blauwe container (zie foto september hierboven) van de huizenrenovatie bij onze achterdeur mag van ons na een jaar wel weg, de renovatie lijkt ons op dat stuk ook afgerond. Het hek bij de kleuteringang is provisorisch herteld, dat kan nog beter. Tijdens het schrijven van dit stuk werd de container opgehaald; soms moet je je gewoon even concentreren op je wensen, opdat zij vervuld worden.

 

Er zijn twee agenten langs geweest om SAP-lessen af te spreken. Volgens Alex van de Plas, inspecteur combiteam Dordtselaan, zullen de SAP-lessen door een gemotiveerde agent gegeven worden in groep 7 en 8. De inzet van de politie in onze wijk is enorm. Ook de Dordtselaan wordt aangepakt, twee laanmanagers zijn met alle problemen in de slag.

De buurt gaat rondom de school op de schop, de straten krijgen een beurt. Dat is wel fijn en nodig, maar nu even heel lastig en vervelend. Ik wens u al een prettige jaarwisseling en weer een beter jaar in onze buurt.

 

2004

Millinxbericht Het is eind januari 2004

Het gaat wel iets beter, al meld ik u een aantal incidenten. Jarenlang hebben we in moeilijke omstandigheden gewerkt, maar nooit zijn onze spullen beschadigd of gestolen. Sinds Kerst is er drie keer ingebroken in school, waarbij 2 CD-spelers, 2 computers, 1 LCD-scherm en wat kleine spullen werden ontvreemd. Steeds komt men op dezelfde manier binnen en is men weg voor de bewaking en politie arriveert. Twee collega’s troffen na werktijd een opengebroken auto aan zonder autoradio, eenmaal onder de metro en eenmaal bij de gymzaal in de Hoogvlietstraat. Drie gasten-bezoekers van de school troffen een parkeerbon aan onder de ruitenwissers (natuurlijk eigen schuld). Dinsdagavond 27 januari liep een man bij school met iets in zijn hand dat leek op een handgranaat en hij zei steeds: “Met deze granaat ga ik ze allemaal opblazen”. De 12 computercursuscursisten, allen werkzaam als onderwijzeres of assistent op onze school, brachten elkaar die avond bij hun auto’s.

Eenmaal zagen wij overdag een peuter alleen op straat lopen die we hebben opgevangen. Met behulp van de buurtpost zochten we naar familie, de moeder was in Londen en de oppas sliep. Moeder kwam na het weekend direct haar excuses aanbieden en haar verhaal vertellen. We hopen dat u het boek van Duco en Henk gelezen hebt. Het Millinxparkhuis gaat langzamerhand draaien, al blijven we vinden dat er een inhoudelijk beheerder had behoren te komen. Deze is wegbezuinigd. Nu staat het parkhuis daar als een prachtige Jaguar zonder motor. De gebruikersgroep functioneert, maar de dagelijkse aansturing ontbreekt. Donna Schaap, al twee jaar werkzaam in onze Onderwijskansenzone wil het inhoudelijk beheer parttime op zich nemen, ze lijkt me een uitstekende kandidaat !

Rond de Kerst was er zoveel doorstroom van leerlingen, dat het hele verhaal van stabiliteit van de vorige keer wordt ingetrokken. Inmiddels hebben we sinds de zomer 81 nieuwe leerlingen en 41 zijn vertrokken, 9 zaten in beide groepen. Het politie-adoptieplan: er is één les gegeven dit jaar door Ed. De kinderen hingen aan zijn lippen, we wachten op meer, er is een afspraak voor een tweede les. Deze berichten gaan niet naar de pers, publicatie heeft geen enkele zin. Wanneer je in onze nieuwe lokalen vanuit het Millinxparkhuis het park met de gerenoveerde woningen overziet en denkt aan het voorjaar dan zou je er bijna willen wonen !

 

Verslag van het gesprek met de politie woensdag 28 januari 2004.

Aanwezig: o.a. enkele bewoners Millinxbuurt, Cillershoekstraat, Dordtselaan, de chef politie Dordtselaan, de districtchef Ton Hijmering, Jan Maas, Leo Pas, Frank Belderbos, Arend Koster en ondergetekende.

De politie luistert naar de voorstelronde en de mening van de aanwezigen: het gaat wel wat beter in de buurt, maar op sommige locaties ook weer slechter. De politie kondigt aan dat het bestuur van de stad opdracht geeft tot een duidelijk handhaafbeleid en dat er daarom meer politie ter beschikking wordt gesteld. Handhaving van de openbare orde (“zero tolerance” wordt genoemd) is een speerpunt, ook het Openbaar Ministerie werkt daaraan mee.

Alle overlast zal worden aangepakt daar waar de samenleving er om vraagt. De samenleving stelt de regels en stuurt dus de politie aan. De kwaliteit van wonen en woonomgeving moet worden verbeterd. Op de Dordtselaan worden blokken huizen aangekocht, gerenoveerd en verkocht. De woningen kunnen alleen worden terugverkocht aan de maatschap, zodat huisjesmelkers er niet meer bij kunnen. De scheiding tussen de politiekorpsen zoals die er vroeger was (als je aan de ene kant van de Dordtselaan woonde, moest je aangifte doen op Zuidplein, en aan de andere kant op het Sandelingeplein) is verdwenen. Het is nu zelfs zo dat je overal in Nederland aangifte kan doen van misdrijven, zelfs als je in Groningen erachter komt dat je radio in Rotterdam gestolen is. Het gebied Bloemhof-Dordtselaan-Millinxbuurt krijgt er nog 15 agenten bij, terwijl er al zo’n club rondloopt. Er zal deze zomer repressief-actief worden opgetreden tegen van alles (samenscholing, etc.) er zal continu toezicht zijn. Erge stoorzenders krijgen een PGA, Persoonsgebonden Aanpak, zo wil men in Rotterdam 700 junks van de straat halen.

Een deel van de aanwezigen pleit voor een meer sociale aanpak met back-up naar de zorgkant en minder opjaagbeleid; te veel optreden kan agressie opwekken en de sfeer bederven.

De politie geeft als antwoord op deze oproep ook te gaan praten met de diverse groepen in de wijk. Ik heb de overlast die wij als personeel van de school ervaren ingebracht: 3 inbraakjes, 2 autoradio’s en nog wat verhalen die ik de afgelopen weken opving.

De politie geeft aan dat ze wel sociaal wil zijn, maar dat toch handhaven het hoogst in ’t vaandel staat, met fouilleringacties e.d. als consequentie. Als de dealers zich tussen een club gezellige jongens verschuilen is dat jammer voor die hele club, dan wordt iedereen aangepakt.

De politie luistert naar de burgers en die willen het beter krijgen. Meld dus je overlast en vertel waar je last van hebt, de politie krijgt graag die signalen.

Op 19 februari mogen we als burgers de politie een opdracht geven. Ik denk in ieder geval aan het politie-adoptieplan, dat blijkt niet mogelijk, het gaat om zaken die op straat gebeuren, het moet zichtbaar zijn. Denk eens mee over zo’n opdracht.

 

In 2004 gaat het soms beter, soms niet. Sinds vorig jaar is er enorm veel politie, zijn er veel fouilleringacties en zijn de Stedelijke Diensten erg actief onder leiding van de stadsmarinier Frank Belderbos. Waar mogelijk wordt actie ondernomen. We zien in school nog wel dezelfde problematiek langskomen als de vorige jaren. We zien weer veel leerlingen komen en gaan. Er zijn ook lichtpuntjes: de kinderen in de aanvangsgroep zijn gezellig, spontaan en spreken Nederlands. Weer staan vele (andere) huizen in de steigers. Het Millinxparkhuis is open en het park ligt er prachtig bij.

 

Bereikt is dat we als school nog overeind staan in 2004 en voldoende veerkracht bezitten om de Voorschool vorm te geven zoals is bedoeld. Ook blijven we werken aan de zes thema's die genoemd staan in ons SchoolPlan.

Lees eventueel een stuk uit het Jaarverslag 2003 van het Informatie, advies en hulp centrum Millinxbuurt/Tarwewijk
 

Millinxbericht    Begin december 2004

Het park ligt er prachtig bij, het Millinxparkhuis is mooi en de meeste activiteiten verlopen mooi en rustig. Met een goede coördinator op inhoudelijk gebied zou er nog 50% meer rendement te halen zijn uit huiswerkklas, taalles voor ouders, peutergym, sport & recreatieactiviteiten, thuiskamerproject en gezamenlijke doelstellingen van partners. Nu is ieder voor zich hard aan het werk en doet iedereen enorm zijn best en zijn de resultaten mooi en goed, maar de chemie is er nog onvoldoende. Een centrale figuur zou die chemie kunnen maken.

In de buurt wordt nog steeds gerenoveerd, Rijsoordstraat, Dordtselaan, Millinxstraat, enz. De Cillershoekstraat wordt helemaal herbestraat. Deze activiteiten geven nog wat onrust, een beeld van containers en herrie, soms direct voor de school. Het laat ook zien dat de renovatie nog steeds bezig is. Je ziet wel dat alles nog steeds meer opknapt. We zijn daar op school ook mee besmet geraakt en hebben na de oplevering van de lokalen in het Millinxparkhuis met behulp van ons bestuur de gehele school geschilderd en ge-re-huis-styled. Er ligt een bouwaanvraag bij bevoegde instanties om onze portiek op te knappen en te laten passen in de stijl van Buurtpost en Millinxparkhuis.

 

 

De veiligheid; het straatbeeld is rustig, er zijn minder incidenten, minder politie ook, weinig samenscholingen.

De sociale onrust is nog heel groot. Daarmee bedoel ik de wereld achter vele voordeuren. Er zijn zeer zware incidenten en zware gezinsproblematieken in grote aantallen die niet direct kunnen worden waargenomen. Bijna iedere nieuwe leerling brengt een probleemverhaal mee de school in. Ouders zijn vaak niet bij machte hun taak naar hun kind toe vorm te geven. Ze spreken bijvoorbeeld alleen Frans en hebben hun roots in Afrika, waar heel anders wordt opgevoed. Of ze stammen uit een Roma-familie en kunnen niet lezen en schrijven. De kinderen hebben nooit op school gezeten, terwijl ze al 8 en 9 jaar oud zijn. Er komt een verhaal binnen dat de Eneco gas en licht heeft afgesloten en drie kinderen uit een Angolees gezin zonder vader (in Angola) verdwijnen gewoon, nadat ze bij de juf die hen het afgelopen jaar in de NEONgroep Nederlands heeft geleerd hebben uitgehuild. Moeder spreekt alleen Portugees en de oudste zoon van 11 (!) jaar treedt op als vaderfiguur.

Er komt een verhaal binnen dat 2 kinderen uit diezelfde groep en bij diezelfde juf bij een soort van huisroofoverval een pistool tegen het hoofd hebben gekregen.

 

Met deze kinderen vieren we Sint en praten we over de Kerstvrede. Van een Roma-gezin liggen de zwempakken van de kinderen nog in het oude huis waarvan vader geen sleutel meer heeft.

Kinderen zijn er vaak niet zeker van dat ze de volgende maand nog in dezelfde woning verblijven.

Een klassenassistente reist van haar cursus van centrum naar Zuid en wordt in de metro aangeklampt door een stomdronken vader van een Nederlands gezin.

De directeur van de school spreekt een moeder aan op luizenproblematiek en vraagt of ze haar kind schoon op school wil brengen want de hele klas stinkt naar zijn lichaamsgeur.

Een Antilliaanse jongen uit groep 2 wordt door leerplicht naar ons toegestuurd, wij hadden een week eerder afscheid genomen en dachten dat hij op de Antillen zat, maar moeder miste het vliegtuig en dwaalde een week van vriendin naar vriendin. Nu is hij nog een week bij ons en vertrekt dan alsnog – hoewel, vandaag horen we dat hij toch blijft !? Hij bleef en is er nog, zijn tante zorgt voor hem.

Een kind wordt ingeschreven, haar verlamde moeder is in huis genomen door een familielid, de broer van moeder heeft haar en de dochter gewoon het huis uitgezet in IJsselmonde.

Een kind wordt ingeschreven en antwoordt zelf op de vraag slaap je goed (vader begrijpt die vraag niet, moeder heeft het gezin in de steek gelaten en is naar Turkije), dat ze nachtmerries heeft omdat ze een vrouw van het flatgebouw bij Maashaven heeft zien springen.

Een kind van 5 jaar is naar familie op de Antillen, het werd onhandelbaar nadat het zelf de moeder dood aantrof in de badkamer na een hartstilstand. Oma kon haar niet goed verzorgen.

 

Dit alles is inmiddels besproken met Katja Horeman, ambtenaar bij de Deelgemeente, naar aanleiding van een opmerking dat een hulpverlener van Charlois' Welzijn werd overgeplaatst naar Carnisse, omdat hij in de Millinxbuurt niet aan de slag kon. Haar reactie was dat er wel een calamiteitenpot voor strippenkaarten en brood kan komen en misschien ook wel die twee dagen schoolmaatschappelijk werk. Daar gaat het mij niet echt om, ik reken er ook niet een-twee-drie op. Het gaat er meer om dat beleidsmakers weten wat er in de buurt en op school speelt en dat er meer nodig is dan een huiskamer na schooltijd (die gesloten is op Sinterklaasvrijdag zodat Ella en Roderick weer de hele middag in school hangen)

 

2005

 

Millinxbericht Februari 2005

Het signaal uit december (lees hieronder)  is opgepakt, met name door Katja en we zitten om de tafel met Charlois' Welzijn en de GGD om te zorgen dat kinderen en gezinnen aan de beurt komen bij de hulpverlening.

We werken aan het Brede School-plan en het E-centrum dat in het Millinxparkhuis komt en aan de Voorschool en we hebben een prachtige Azië-actie gehouden; Dhr Lionel Martijn deed een grote duit in het zakje.

Monique Strijk, de opvolgster van Donna Schaap (die coördinator van OKZ in Spangen is geworden) doet goed werk in de coördinatie van OKZ. Ik blijf van mening dat zij het Millinxparkhuis er niet zomaar bij kan blijven doen, daar zou een apart figuur voor moeten zijn.

Vanochtend is men begonnen het plein achter de school open te breken, het gaat met speeltuin, oude bomen en riolering volledig op de schop, voorwaar weer een flinke operatie op fysiek gebied. De Cillershoekstraat is klaar: nieuwe bestrating, nieuw schoolhek; de achtertuin is volledig uitgemest, en alle ratten die op het schoolplein speelden zijn verdelgd.

In december is vier keer ingebroken in de school via de methode stoeptegel. De dief gooit een tegel door een deur of raam (dubbel glas of niet), pakt drie computers en is weg voordat de Security of politie arriveert. Buurtagent Deni Bolluijt helpt ons fantastisch met aangiftes en is alert op alle onrust. Dit hebben we in deze mate nog niet meegemaakt, je durft bijna geen computer meer neer te zetten op de begane grond. Collega’s van andere scholen hebben met hetzelfde probleem te maken…

De doorstroom van leerlingen is nog steeds erg fors. Zes kinderen zijn helemaal zoek.

Voor het vierde jaar draait een prachtig project op onze school, het Makkerproject.

Alles is beschreven in een projectplan. We zijn daar zeer trots op !

 

Millinxbericht Augustus 2005

Aansluitend op ons vorige bericht even een puntsgewijs lijstje met meldingen en prikkelende uitspraken:

  1. Ons Makkerproject ontving in juni een prachtige tweede prijs bij de Rotterdamse OSKAR-uitreiking.

  2. Wethouder Leonard Geluk opende op 19 augustus ons Ecentrum en sprak zijn grote waardering uit voor het volhouden van het schoolteam in voorafgaande moeilijke periodes. We danken hem voor deze woorden. Wij vertelden hem:

We ervaren nu al tegenstellingen tussen het “toen” en “nu”van de Millinxbuurt. Vier jaar geleden zaten bij ons in groep vier nog 2 of 3 leerlingen die bij ons als kleuter begonnen waren, omdat de anderen allemaal waren verhuisd, op de vlucht voor de verloedering van de buurt. Hun plaats werd steeds ingenomen door nieuwkomers. Nu is groep 4 nog bijna compleet en neemt het aantal verhuizingen sterk af. Vier jaar geleden konden kleuters van 4 nog nauwelijks praten, nu wél en zijn ze ook veel taakbewuster, dank zij de aanpak van de Voorschool. Vorig jaar sloten wij de Prismaklas (een speciale opvangklas voor kinderen die rechtstreeks uit het buitenland kwamen; sinds 1987 hebben wij 599 van deze leerlingen ontvangen) en nu is de noodzaak van die klas verdwenen. Er komen nog wel veel nieuwe leerlingen, maar bijna allemaal zijn ze van een goed niveau en weten ze wat een reken- of taalboek is en snappen ze wat de juf met de klas wil. Zo kwam er gisteren een nieuwe kleuter binnen, die wees de pop aan die op de stoel van de juf zat en hij zei: "Hee, dat is Ko, die hadden wij ook" (de pop van het Voorschoolprogramma Ko-totaal bedoelde hij, binnenkort de bekendste Rotterdammer van het land).

We toasten op de toekomst, maar onze noden van nu willen even kort aanstippen, want die blijven er altijd:

- de rol van de ID-ers in de wijk en de Brede School is heel wezenlijk; wegbezuinigen is geen teken van Intelligent Design. Onze ID-ers spelen een hoofdrol in ouderbetrokkenheid en Voorschool. Ze zijn de rolmodellen voor de ouders.

- 5 uur extra les in de Brede school voor 10.000 Euro ? Eén dag kost bij ons voor 250 kinderen 160.000 Euro op jaarbasis !

- Zwarte scholen krijgen bezuinigingen te verwerken, vorig jaar is OALT ons ontnomen, soms snappen we het beleid niet…(de gemeente kon hier niets aan doen). We jagen de mensen de moskee in en ontnemen hun het vertrouwen en respect. Eigen taalles vindt nu al plaats in settings die niet te controleren zijn. Lees onze briefwisseling met het ministerie en ons Requiem voor OALT.

  1. In het Rotterdams Dagblad van 20 augustus wordt de verbeterende situatie van de school gerapporteerd. Heel het (rader)werk van de afgelopen jaren, van fouilleren tot de aanpak van huisjesmelkers, stadsmarinier, Onderwijskansenzone, Voorschool, Cleo Patria, Tarwewijk Oké (voorheen MMM), SchoolMaatschappelijk werk, buurtnetwerk, etc is hier debet aan.

  2. De bewoners en wij voelen ons beter en veiliger, wel weten we van elkaar dat er onder een deel van de jeugd, o.a. van onze (Antilliaanse) schoolverlaters sprake is ven bendevorming, wapengebruik, geweld en beroving. Dit blijft allemaal uit de publiciteit gelukkig, maar het neemt zorgelijke vormen aan. Oud-leerlingen van onze school zitten vast omdat ze in de greep van een negatief groepsproces terechtkwamen.

  3. De politiepost zit nu in The Queen of the South. We zien momenteel niet veel surveillance.

  4. De school kreeg in mei nieuw meubilair en werd geschilderd en ziet er weer fantastisch uit; donderdagmorgen 8 september is het open huis, kom gerust weer eens even langs.

  5. De renovatie is nog niet afgelopen: weer containers, dichtgemetselde panden en bouwlawaai in de straat. Nog even doorbijten.

  6. Onze maatschappelijk werkster vertrok deze zomer, gelukkig was er een goede vervanger snel gevonden, ze heeft haar handen meer dan vol, vooral met Afrikanen, Bulgaren en Roma.

 

Het team van de school ziet het werk als een grote uitdaging en onderling praten we veel over wat we meemaken en is er sprake van een grote onderlinge band en eensgezindheid. We hebben een groot team, aangevuld met ervaren I/D-ers, onderwijsassistenten uit alle culturen, die hun talen spreken en helpen in contact te komen met ouders die verstrikt zitten in schulden, huisvestings- en relatie- en opvoedingsproblemen. Zo doen we veel goed werk en de waardering hiervoor is hoorbaar in diverse politieke lagen.
We zijn blij met waardering, maar we beloven hierbij iedereen steeds scherp te houden en onze kanalen te gebruiken om diverse signalen door te geven. We weten inmiddels dat deze signalen opgepakt worden en nooit tevergeefs worden uitgezonden. Ons bestuur speelt ook hier een positieve rol. Naast inhoudelijk stelt zij de school materieel in staat de parel van de buurt te blijve'.
Onderwijskundig werkten we verder aan zaken die tijdens de onderwijskansenjaren (2001-2004) werden opgestart.

Zie voor een overzicht ons Actieplan onderwijs


Onze PrismaNEONgroep is in augustus gesloten, sinds 1987 ontvingen we bijna 600 nieuwkomers (voor hen richtten we een digitaal monument op met alle namen en data). Vorig jaar kwamen die nauwelijks binnen en sinds augustus verwijzen wij naar DSO die deze leerlingen op andere scholen plaatst. NEON is 1-8-2005 op onze school gestopt. Het voordeel is dat er geen leerlingen met achterstanden meer instromen in de hogere groepen en dat daar een minder gefragmenteerd klassenbeeld ontstaat. In groep 5, 6, 7 en 8 is veel meer sprake van een klassikale situatie dan enkele jaren geleden.

Op 4 november 2005 brachten 3 SG's een bezoek aan de school en schetsten we voor hen een indringend beeld van de wijk en de problematiek. Van de heer Chris Kalden ontvingen we een bijzondere bedankbrief.

Ondergetekende ontwikkelde een strippenkaart, deels als humor, deels serieus, om wat sturing te geven aan het opvoedproces, met als inzet de Kinderbijslag.

Fysiek en op het gebied van veiligheid is er veel gebeurd in de Millinxbuurt de afgelopen 10 jaar.

Het is nog niet af. Ons cijfer: een dikke acht. Op sociaal- en ontwikkelgebied vechten we tien jaar tegen de bierkaai en laten we gezinnen maar tobben, ons cijfer is hier een magere vier. Die acht is mede verdiend door de stadsmarinier, Frank Belderbos. Het is nu tijd voor een stadsmarinier SOCIAAL.

Stoer doen in het stadhuis helpt niet echt en maakt mensen bang. Werken vanuit eigen kracht, zoals Cleo Patria doet met vrouwen en The Mall met Antilliaanse jongeren, zou meer ondersteund mogen worden.

 

2006

 

Stand van zaken in januari 2006:
Onderwijskansen liep van 2001 tot 2004, maar voor ons gevoel loopt het project nog door in de periode die nu ROAP heet. We zijn een Onderwijskansenschool en een Brede School en hebben gekozen voor vele speerpunten. Het is niet gemakkelijk deze punten te verwezenlijken in en naast het dagelijks schoolwerk. Het feit dat ons Cito-gemiddelde soms stijgt en dan weer daalt, zien wij toch wat los van wat we onze voornemens, al noemen we de gemeten resultaten wel bij onze doelstellingen. De kans dat een ander jaar andere factoren de overhand nemen en ons gemiddelde weer beïnvloedt, is zeker aanwezig. De onstabiele leerlingenstroom maakt heel veel onzeker.

Er wordt nog steeds gerenoveerd in de buurt. Dat resulteert in verhuizingen (afscheid nemen en verwelkomen, zie tabel 2). Ook zorgt het voor een overvloed aan containers, stof en lawaai. Renoveren is de enige oplossing om erbovenop te komen, dus klagen we niet!
Op straat lijkt het rustiger, al zien we in oktober weer volop blowen en dobbelen tussen de buurtpost en de school.
Achter de schermen is het onrustig, ik noem twee voorbeelden: een groep zich noemende Millinx--systeem pleegde diverse misdaden en binnen een andere, dergelijke groep vonden verkrachtingen plaats. Binnen de eerste groep herkennen wij diverse oud-leerlingen en vragen wij ons af of al onze energie en goede bedoelingen effect hebben of dat de buitenwereld en invloeden van jongeren onderling dit eenvoudig tenietdoen.

Hadden we 10 jaar geleden 20 moeilijke leerlingen waarvan een kwart op het verkeerde pad kwam, nu zijn die aantallen aan het verviervoudigen !

Onze Intern Begeleider, Juf Angelique Paulides heeft onze geanonimiseerde lijst van zorgleerlingen bij zich. 20 % van het totaal !

 

Millinxbericht April 2006     Bij het afscheid van Frank Belderbos, wijkmarinier Tarwewijk

Het gaat beter in de Millinxbuurt, beter dan 4 jaar geleden toen Frank Belderbos als stadsmarinier aangesteld werd. Terugkijkend vanuit de Millinxbuurt zien we het dal achter ons met aan de overkant de haarspeldbochten van de enorme afdaling die we remmend en piepend maakten. Dan het bruggetje waar we over hobbelden en een stukje van de stijgende weg die voor ons verder omhoog leidt naar de finish van deze Tour de force.

Bij het spreekwoordelijk bruggetje wil ik nog even stilstaan. Het staat symbool voor het beleid van de Gemeente dat op alle fronten in samenhang is ingezet al meer dan vier jaar geleden. De buurt werd gerenoveerd (en de fysieke renovatie is nog steeds bezig) en met nieuw beleid, nieuwe wetgeving en nieuwe strengheid werd de buurt veiliger gemaakt. Er kwam een eind aan de instroom van volk van allerlei pluimage die de buurt maakte tot wat het in 2000 was: een samenraapsel van onzegbare armoe en verkeerdheid van over de hele wereld.

De politiek nam haar verantwoordelijkheid toen de buurt onbeheersbaar dreigde te worden en zette maximaal in. De functie van stadsmarinier werd uitgevonden en hij bleek de schakel tussen iedereen die wilde, maar het alleen niet kon.

Zo werd het mogelijk de middelen en inzet te sturen en om soms binnen een maand zaken voor elkaar te krijgen die anders kwartalen kostten. Niet iedereen werd even blij, soms was het ook een vorm van ellende exporteren, maar goed beschouwd valt er weinig anders te bedenken dan goed en kwaad eerlijk te verdelen. Frank Belderbos kwam vaak langs op zijn fiets, praatte zich de blaren op de tong, niet alleen in het stadhuis, maar ook in de buurt zelf, met de bewoners voor wie het niet snel genoeg kon gaan.

De import van problemen is gestopt, de export van een deel ervan achter de rug. De beheersbaarheid is terug, het is niet meer dweilen met de kraan open. Er zijn minder wisselingen en verhuizingen. Medewerkers van de Buurtpost maken aan rondhangers duidelijk wat de alternatieven zijn. De politie is minder zichtbaar in de straat, maar is op de achtergrond zeer alert

Wat Frank bij zijn afscheid achterlaat is een Betere Buurt.

Nog niet alle problemen -met name de sociale- zijn opgelost. Maar we kunnen aan de slag met onze dweilen en we zien al droge stukken. Het is nog een enorme klim naar de top, maar we krijgen er steeds meer zin in. We zien op school de resultaten van ons werk namelijk sterk omhoog gaan. En daar spelen veel factoren in mee: veiligheid op straat, vertrouwen van gezinnen die kunnen kiezen om te blijven, een Millinxparkhuis, een Makkerproject, de Voorschool, de Buurtpost, Victory Outreach, Burgerblauw, juffen en meesters die ervoor blijven gaan, ondernemers op de Dordtselaan, politieacties, renovatie, de inzet van Cleo Patria (het vrouwenhuis), enz.

Ieder op een eigen wijze, maar allen met hetzelfde doel. Waarschijnlijk is de belangrijkste opbrengst van het werk van Frank dat de neuzen dezelfde kant opstaan: die in de richting van de weg omhoog.

Frank, het ga je goed.

Helaas kon ik niet bij het afscheid vanmiddag zijn, in het Millinxparkhuis presenteerde ik een optreden van de Makker met o.a. een modeshow en een djembé-optreden.

Ook van Bianca Fokker, al vele jaren een prima kinderwerkster in onze buurt namen we deze maand afscheid, ze gaat volgende week verhuizen naar Kenia. Van Katja Horeman begrepen we dat ze de Tarwewijk gaat verlaten en zich gaat bezighouden met Pendrecht. Zij gaat naar Oud Charlois, we moeten dus weer twee steunpilaren missen. Bovendien twee mensen die snapten waar het in de Millinx om draait (en die zijn er niet zo heel veel). Genoeg aderlating voor dit moment en gelukkig ook wat nieuw bloed. Let’s roll.

 

Stand van zaken in oktober 2006:

Een succesvol schooljaar is weer achter de rug, en hier dan nog even een paar zaken die dit schooljaar concreet zijn gerealiseerd:
Er zijn regels en afspraken ontwikkeld naast de methode Kinderen en hun sociale talenten, de lieveheersbeestjes zijn prachtig en bruikbaar, na de zomervakantie waren de posters van de midden- en bovenbouw klaar. Deze poster is opgenomen als pagina in de Schoolgids.
Er is een peuterspeelzaal/Voorschool binnen onze muren gekomen en dat heeft diverse positieve effecten.
Het evalueren van de werkgroepen is gestroomlijnd en wordt opgepikt.
Er vindt een langzame voortgaande digitalisering plaats, er kwamen 16 nieuwe computers, de personeelssite kreeg > 6000 hits en de schoolsite > 40.000 (sinds deze in de lucht is)
Het E-centrum werd geopend en wordt goed gebruikt (Rinaldo! en Albeda en Makker!)
De Taakgroepen boekten winst, meer ouders komen en willen...
Het proces van SIB noem ik als apart punt. Identiteit blijkt een rijk begrip vol verwonderende ontmoetingen.
De sportdag en de schoolreizen waren om van te smullen voor alle deelnemers, ook de reisjes naar Blijdorp vielen in de smaak.
De Makker was weer en paar graadjes beter dan het jaar ervoor.
Puk en Ko en hun programma zorgen voor een doorlopende lijn vanaf twee-en een half jaar en daar zie je grote veranderingen plaatsvinden.
Ook werd het SchoolPlan aangepast.
De ontwikkelingen gaan snel, maar de gewenning aan nieuwe situaties lijkt net zo vlug te gaan. Er zijn vier I/D-ers vertrokken naar een andere werkplek. Het Heinenoordblok tegenover de school wordt gerenoveerd. De opknapbeurt bij de voordeur is bijna klaar. De school draait goed, er zijn geen te kleine klassen meer, zoals vorig jaar wél het geval was.

Het nieuwe college van PvdA en CDA zegt in te zetten op Jeugd. In oktober is er nieuws over het "Maasmeisje" Gessica, zij blijkt in 1998 één maand bij ons op school gezeten te hebben.

Soms bemerken we op straat, rond de buurtpost en uit de verhalen over de Dordtselaan dat de terugval naar verloedering een kleine stap is. De ouderbetrokkenheid op school is van basaal niveau, maar groeit gestaag, zeker nu twee ouderconsulenten fulltime contact maken met de ouders en diverse initiatieven ontplooien zoals een thematafel in de ruimte ouderbetrokkenheid. Ook OverStap, een programma voor ouders met kinderen in groep 3 lijkt van de grond te gaan komen.

Per 1 augustus 2006 werden een stuk of zes, zeven, acht nieuwe "wetten" van kracht; het lijstje “nieuwe dingen” is te lang als je je werk goed wil doen. Het ministerie (en ook enkele anderen) blijft top-down zaken naar de school schuiven, zonder dat er een vorm van ondersteuning bij is.

  1. LumpSum-financiering

  2. De wet BIO en het maken van een portfolio in het kader daarvan.

  3. PGN, het leerling-nummer (sofi-nummer), voor alle leerlingen.

  4. De nieuwe leerling-weging en de nieuwe intake (zie het inschrijfformulier) voor 4/5-jarigen

  5. Het overblijven (tussenschoolse opvang)

  6. Stage; Opleiden in de school, deze komt van PCBO-INHOLLAND

  7. De nieuwe spelling.

  8. De afschaffing van de girokaart (die onze ouders al zo goed kennen).

  9. Afscheid 4 I/D-ers: handen uit de klas

  10. Ouderconsulentes beginnen aan hun taak

2007

Opvallend is dat een groot aantal medewerkers van organisaties waarmee wij samenwerken in de loop van dit jaar vertrekt. Er komen opvolgers voor in de plaats die nog niet veel weten van deze buurt.

Soms ervaren we een terugval:

Steeds hopen we en denken we dat het beter gaat. Op bepaalde gebieden is dat wel zo, zo is de instroom van niet-Nederlandssprekend zeer sterk verminderd en de overlast in de straten tot een minimum beperkt. Er is enorm gerenoveerd en de straat is weer normaal.
Toch moeten we constateren dat de middle-class uit de wijk vertrekt en steeds meer verdwijnt. Zo blijft er een complete onderklasse die zeer divers is van samenstelling. Ieder daarvan heeft zijn eigen problemen en worstelt met het op de rails krijgen van z’n eigen leven en dat van de kids. Armoede en schulden zijn één aspect, relatieproblemen ook. Geen inzicht in het scheppen van een 3 x R-klimaat (Reinheid, Rust, Regelmaat) is typerend, maar vooral ook een grote armoede aan gezonde prikkels, aanbod van een uitdagende omgeving, nieuwsgierig maken en geloof in grote vooruitgang. Een simpel voorbeeld: rood en blauw kent een 5-jarige niet. Vader antwoordt als verklaring aan de verpleegkundige: “Ja maar ze is nog zo klein”.
Deze houding en daarmee samenhangend het niet-ondersteunen van het kind bij schoolse zaken als praten, luisteren, lezen en om je heen kijken, uitmondend in rekenen, geschiedenis en de wereld verder verkennen, zorgt dat de achterstanden al in de wieg beginnen en ondanks al onze inspanningen met Voorschool, Ko-Totaal, thuisprogramma’s door ouder-consulenten, de enorme inzet van IB-ers en maatschappelijk werksters, uiteindelijk bar weinig opleveren.
Kinderen in groep 3 weten wat “een boot” is, maar ze kunnen niet één specifiek onderdeel benoemen. De leerkracht moet uitleggen wat een ‘vlot’, ‘een anker’ of ‘een gitaar’ is, de kinderen hebben er nog nooit van gehoord.
Als onderwijzer verlang je naar een kind met een normaal IQ dat vragen stelt. Je houdt bij onderzoek naar geestelijke vermogens je hart vast: vaak scoort een kind op het niveau van MLK of ZMLK en trek je de gebruikte testmethode in twijfel. Vaak ook zijn de ouders nauw familie van elkaar.
Als school nemen we ongemerkt de vader- en moederrol op ons en we bemoeien ons met basale zaken als kleding wassen, bedtijd, eten en drinken, etc. Heel vaak verstoren één, twee of vier kinderen de gang van zaken in de groep zodanig dat het intensieve lesprogramma dat zo zwaar opgetuigd is om alles nog in te kunnen halen, volledig in de soep loopt. Leerkrachten zitten te overleggen met gezinsbegeleiders, psychologen en maatschappelijk werksters en worden in de pauze gebeld door gezinsvoogden. Zo missen ze de rust en aandacht voor hun kerntaak: het lesgeven. Dit leidt tot burnout-achtige verschijnselen en ook een gevoel van onmacht en kwaadheid. Je bemerkt dat een leerkracht na jaren in deze situatie gewerkt te hebben afstand gaat nemen en de lust om een zoveelste ingewikkelde en moeilijke gezinssituatie binnen te stappen kwijtraakt. Je krijgt een gevoel van ‘dit komt nooit meer goed’.
Soms gaat het een periode echt wat beter, vaak is dat schijn.
In februari onderzocht de schoolverpleegkundige de oudste kleuters en zij schrok van de diverse situaties die zij aaneengeschakeld aantrof.
Wanneer je gaat doorvragen blijkt zelfs een gezin waarvan je dacht dat het wel draaide, een aardige buitenkant te hebben, maar van binnen nauwelijks te functioneren. Zo kwamen we erachter dat een kind in groep 2 niet eens opgenomen is in de burgerlijke stand, iets waarvan je denkt dat het niet voorkomt.
Het gebrek aan middle-class mondt uit in het ontbreken van voorbeelden (op het gebied van taal, spelen, sociaal zijn), het zet een bepaalde sfeer van kom-niet-aan-me, die funest is in een groep.
Kinderen gaan graag naar school, zien dat onbewust als hun nest, vinden soms meer troost bij de professionals daar dan thuis en in hun vrije tijd zijn ze aan zichzelf overgeleverd.
Tijdens de tussenschoolse opvang hebben we grote moeite met het (laten) eten, en met de omgang met elkaar. Het valt op dat de 1, 2 of 4 probleemleerlingen van elke groep zich juist daar concentreren.
In de thuiskamer (een voorziening voor “straatkinderen” na schooltijd) kom je deze kinderen ook tegen. Deze thuiskamer werd in de zomervakantie zonder overleg met ons door Charlois' Welzijn gesloten. Commentaar is overbodig hier.
Het duurt erg, erg lang om de hulpverleners in diverse situaties actief te krijgen. Een leerling met de hoogste urgentiestatus in groep 3, die wij dagelijks met 4 volwassenen beurtelings bezig houden en sterke trekken heeft van ADHD en overactiviteit in combinatie met ongestuurdheid en brutaliteit en uitdagend gedrag, is in mei 2005 aangemeld en pas in november 2006 bij Kores onderzocht. De resultaten van dat onderzoek zijn daar begin maart 2007 intern nog niet besproken; de juffen berusten in een gecontroleerde wanhoop. In mei gaat deze jongen naar het HEI-project van WSNS-Zuid en wordt daar als een van de moeilijkste gevallen van de afgelopen jaren beoordeeld. Pas in oktober vindt hij zijn plaats in een REC-4 (ZMOK).
Het schoolteam is moe van alle extra’s ook van Brede School en alles eromheen. We zien als een berg op tegen voorschoolse en naschoolse opvang bij of in onze school en sluiten het liefst aan bij de bestaande voorzieningen (Kwebbelaars en Binkies).
Gelukkig is Charlois' Welzijn met een goed voorstel in die richting gekomen en doen we mee aan Kidari.

En wat zijn dan de conclusies?

Ouders zouden zich veel meer bewust moeten zijn van hun rol. Een kind laten opgroeien betekent dat er wel verzorging nodig is op alle gebied!
En de school alleen kan dit in de huidige situatie niet bij de ouders duidelijk krijgen, een instituut als Jong zou kunnen helpen in combinatie met gezinscoaches.
Alle extra zorg die de school biedt, kost kapitalen aan menskracht. De twee dagen schoolmaatschappelijk werk schieten zeer tekort, dit zou onmiddellijk verdubbeld moeten worden.
Het laatste jaar verlieten vier I/D-ers onze school. Ze vonden regulier werk, maar ze worden node gemist in de kleutergroepen.
Alle vragen aan school in de vorm van onderzoeken, projecten en ook toernooien en acties zouden omgezet moeten worden in diensten aan de school, ouders en kinderen.
De schoolverpleegkundige toetste, zoals gezegd, de oudste kleuters deze maand en ontdekte in de eenvoudige onderzoeken en gesprekken de door ons gesignaleerde problematiek die niet onder één noemer valt onder te brengen.

In oktober constateren we dat in de hele Deelgemeente Charlois niet één schoolarts meer actief is. Er zijn vacatures, en er wordt gezocht...
Het is mijns inziens noodzakelijk dat álle leerlingen samen met één van hun ouders een soortgelijke screening ondergaan om zo de problematiek enigszins te kunnen gaan duiden. Hierna zou via de bestaande instituten hulp kunnen worden aangeboden dan wel opgedrongen. Maar dan moet er wel energie, daadkracht en menskracht zijn.
Deze onderzoeken zouden binnen een half jaar geëvalueerd moeten worden, waarbij instituten die niet presteren sancties worden opgelegd in de vorm van een subsidiestop.
Let’s go!

 

Er zijn ook momenten waarvan we erg genieten in 2007:
Er worden met Kerst en Pasen erg veel lekker eten binnengebracht door de ouders. Een modeshow dit voorjaar trok erg veel bekijks en veel moeders liepen erin mee. Bij het korfbaltoernooi doen alle leerlingen gezellig mee, al is het op sandalen. De werkweek in Baarn was een groot succes. Zo kunnen we ook veel successen melden, maar onze zorg blijft groot.
 

In juli 2007 worden in de hele wijk camera's opgehangen waarmee de overheid op afstand alles kan volgen wat op straat gebeurt.

Er wordt nog steeds gerenoveerd in de wijk met opvallend veel lawaaioverlast, dit jaar met name in de Cillershoekstraat.

Soms lijkt het algemene en sociale klimaat heel zonnig, soms schuift er een donkere wolk voor de zon. Regelmatig is er ook een plensbui, bijvoorbeeld als leerlingen onderling enorm aan het vechten slaan buiten schooltijd.

Na de zomervakantie worden een paar grote problemen opgelost doordat leerlingen vrij onverwacht verhuizen.

 

2008/2009

Tja, wat is er nu te zeggen ? Niet zoveel. Toen er een minister voor Wonen, Wijken en Integratie kwam, werd het heel stil. Stil qua overlast (door de camera's ?), stil op het gebied van ontwikkeling, ja op alle gebied werd het stil. Cleo Patria (vrouwemhuis) en Topscore (veegproject voor ex-verslaafden van Nora Strom) verdwenen, de aandacht verdween, ook wel tot onze opluchting, het verhaal van de nieuwe speeltuin bleef bij beloftes. De wijk kan er prachtig bij liggen, zeker als de zon schijnt. Toch gaan nog steeds de sterken weg en blijven de zwakken. Dat merken we enorm in ons werk op school. Ook wethouder Geluk vertrok, terwijl hij juist daadkracht uitstraalde en ons soort thema's aan de orde stelde. Verder sluit ons verhaal nog erg aan bij wat in 2007 verteld is.

We houden de moed er in en zeggen tegen elkaar: "Yes, we can !"

De Brede School (de Makker) doet het heel goed dankzij de Schoolmate die in 2008 kwam. Haar naam is Josine Kreek.

We hebben contact met Frontlijn dat in opdracht van de gemeente achter de schermen aan allerlei problematiek werkt, zie ons Actieplan Onderwijs.

Eric Dullaert is met zijn CultureelDenkWerk een stimulerend factor geworden. Vanuit Pact op Zuid stimuleert hij diverse zaken. We noemen hier:

We hopen voor 2010:

2010

We keken in oktober mee door de camera's in de buurt, lees ons verslag "Big Brother is watching over us"

We praatten dit jaar mee in een brainstormsessie die het rapport Deetman voorbereidde dat in februari 2011 verscheen.

Dit rapport geeft de problematiek op Zuid weer en stelt voor middelen vrij te maken om het Pact op Zuid te verlengen.

We hopen dat deze middelen ingezet worden op de werkvloer.

In september 2010 heeft wethouder en oud-collega Hugo de Jonge de speeltuin naast de school geopend die gebouwd is met geld van Pact op Zuid.

De speeltuin is werkelijk prachtig en speelt een positieve rol voor de jeugd die er in volle getale te vinden is.

Als school laten we geen pauze voorbij gaan om er met groepen te spelen.

Veel meer dan de speeltuinbouw hebben we van het Pact niet gemerkt.

 

2011

Het voorste stuk van de Millinxstraat (richting Zuidplein, om de bocht) staat in de steigers. Dus we zeggen: de renovatie van de buurt is nog steeds bezig.

Later in het jaar wordt ook weer een paar panden in de Wevershoekstraat aangepakt.

Er is een mooi plan om de tuin achter de Cillershoekstraat in te richten en in gebruik te nemen als een speeltuin/bewonerstuin.

De Sociale Index van de Tarwewijk van 2010 laat zien dat er nog veel werk te doen is:

In april moest de Schoolmate ontslagen worden vanwege ingewikkelde arbeidsrechtelijke procedures. Een tegenslag voor ons, het extra zetje in de rug werd ons zo weer afgenomen.

Eind 2011 is de Millinxstraat klaar, her en der zijn nog projectjes gaande. Organisaties lijden het meest onder de bezuinigingen. Zo sneuvelt Charlois' Welzijn bijna in aanbestedingsprocedures, en daarmee onze peuterspeelzaal dus ook bijna. Het Millinxparkhuis (de fenix die uit de as verscheen) is vleugellam en het beheer wordt veranderd, maar we weten nog niet hoe.

Bewoners overleven. Bijna elke dag schrijven we een leerling in, óf er gaat er een weg.

In de kranten is veel te lezen over het rapport Deetman-Mans. De bewoners ontgaat dit alles, zij lezen geen kranten. We zien geen hele grote gevaren of dreigingen. Op straat is het rustig.

 

2012

Hier en daar staan panden in de steigers. Dus we zeggen: de renovatie van de buurt is nog steeds bezig.

De prachtige Cillershoektuin is er gekomen, deze is in augustus geopend door Michel de Baan,  

portefeuillehouder Welzijn, Huisvesting en Sociale Zaken in de deelgemeente Charlois in Rotterdam

Met de Sociale Index gaat het eerder slechter dan beter:

Er komen veel nieuwe kinderen op school, veel kleuters spreken nauwelijks Nederlands.

Het werk is een grote uitdaging. Veel organisaties zijn wegbezuinigd.

Ten aanzien van de Children's Zone hebben we wensenlijst, maar we ervaren -voorlopig- voornamelijk Top-down-denken.

 

2013

Hier en daar staan weert panden in de steigers. Dus we zeggen: de renovatie van de buurt is nog steeds bezig, ja het duurt echt wel lang.

De prachtige Cillershoektuin groeit als kool en het onderhoud valt niet mee. Buurtbewoners zien er meer een grote vuilnisbak in en gooien van alles over het balkon.

Met Eric Dullaert van het atelier is een goede werkrelatie opgebouwd en hij ondersteunt ons op diverse gebieden.

Op 29 januari heeft Stoffel een gesprek met dhr. Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor openbaar bestuur. Hij is geïnteresseerd in de voorgang van de Kwaliteitssprong op Zuid, die naar de school toe vertaald is in de Children's Zone.

Op 9 april mag Stoffel zijn CZ-plan verdedigen op de 35ste verdieping van de Maastoren. Hij legt uit dat de Children's Zone Millinx goede vormen krijgt en veel partners heeft.

Alleen het contact met de basisscholen in de Tarwewijk staat op een lager plan dan misschien de bedoeling is.

We hebben contact met de Gemeente over een nieuwe gymzaal en het omschakelen naar een Lekker-Fit-school, mogelijk in 2014.

 

Op de Koningsdag eind april wordt Stoffel benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau, vanuit Wonen en wijken, voor zijn verdiensten ten aanzien van de Millinxbuurt.

 

Op 3 juni komen Asscher en Aboutaleb langsfietsen om te horen hoe het er in de Children's Zone voorstaat. We laten de kans niet voorbijgaan om te melden dat er nog wensen te vervullen zijn en dat leertijduitbreiding niet de enige manier is om resultaten te verbeteren.

Later in het jaar zet ik mijn mening over de Childeren's Zone op papier in een column.

Noemde Els Kuijper me ooit "een wat zeurderige man met lijstjes", dan zie ik dat als een eretitel.

Op een lijstje staan de successen en op de andere de wensen.

En natuurlijk is de lijst successen van de afgelopen 26 jaar veel langer dan het wensenlijstje van 2013.

 

In Trouw staat op 24 oktober 2013 "Kantelpunt Zuid is nog niet in zicht".

Dat is wel heel somber, maar het beeld is niet anders.

 

 

 

 

 

 

2014

We zijn alweer een poosje Children's Zone. Er verandert niet echt veel.

De Gemeente vindt dat we teveel ruimte hebben, dus gaat de locatie Cillershoekstraat dicht.

De verwilderde tuin daar, waar de kinderen heerlijk in speelden, wordt na ons vertrek prachtig opgeknapt.

Dat is zuur.

En dat is precies de locatie met de mooie tuin waar de kinderen ontzettend van genieten.

Maar goed, we bewegen mee en gaan verhuizen met vier groepen.

We komen in een oud en uitgeleefd gebouw zonder schoolplein.

De nieuw te bouwen gymzaal is niet klaar, misschien over één jaar.

De oude gymzaal waar we in gymmen, staat volgens de Gemeente leeg en wordt niet meer schoongemaakt.

Wanneer je gaat bellen daarover, verdwaal je in de bureaucratie.

Toch worden we Lekker-Fit-school. Het houdt niet op.

We horen in het eerste MDO dat het met bepaalde gezinnen niet beter gaat dan acht jaar geleden.

Er gebeurt (te) weinig op sociaal vlak, ondanks alle woorden over een Nationaal Programma.

Elke organisatie, van PPO tot Frontlijn, komt met allemaal nieuwe medewerkers.

Overal zijn kennismakingsbijeenkomsten.

Wie zal het snel gaan snappen ?

Het blijft Sisyfusarbeid.

Gelukkig zijn onze resultaten goed, al blijft de basis wankel.

In februari neemt adjunct-directeur Ineke van Rikxoort afscheid, zij gaat genieten van haar pensioen.

Zij wordt opgevolgd door Nicolet van de Logt.

Na de zomervakantie wordt de nieuwe rekenmethode Pluspunt ingevoerd. Het team is er enthousiast over.

We doen mee aan het project Rekenen op Zuid van de Gemeente Rotterdam.

In oktober vindt de Collegiale Schoolanalyse plaats, door een visitatiecommissie van PCBO-directeuren.

We gaan werken aan de afgesproken actiepunten.

 

Op http://wijkprofiel.rotterdam.nl/nl/rotterdam/charlois/tarwewijk/ ziet u de Index van de Tarwewijk, nu in andere kleuren, maar de legenda maakt duidelijk wat de achterstand is.

 

2015

In februari komt de Inspectie op bezoek en waardeert onze inzet als voldoende.

In maart vieren we op school De Grote Rekendag met allerlei rekenactiviteiten.

We doen mee aan het Nationaal Schoolontbijt.

We vieren de Kinderboekenweek, zoals altijd met een nieuw boek in alle groepen.

Een flink aantal kinderen bezoekt na schooltijd Playing for Succes van Rotterdam Basketbal in het Topsportcentrum, daar wordt gewerkt aan zelfvertrouwen.

We vieren de koningsdag met allerlei Koningsspelen op de pleinen.

We vieren uitgebreid het Kerstfeest, ook in de ouderkamer.

 

2016

In oktober wordt een juf na schooltijd mishandeld door een boze ouder en broer.

We doen met onze kunstjuf, Ansjel, mee aan een kunstproject met de bewoners van Humanitas

 

2017

We werken hard. Er zijn twee nieuwe IB-ers, daarom wordt alles weer eens goed besproken.

In het Zorgoverleg zien we veel leer- en gedragsproblemen.

Binnen PPO wordt ook besproken hoe de situatie in de wijk is.

We volgen een workshop van een hele dag over ongewenst gedrag door derden.

 

2018

Het is niet goed wat er gebeurt.

We verliezen enorm op de post Gewichtengelden, terwijl de problematiek na een aantal jaren verbetering nu weer groter wordt.

Een zestal juffen geeft aan niet op onze school te blijven werken, ieder met een eigen motivatie.

 

2019

Er gaat best veel goed, maar we houden zorgen.

Weer gingen collega's weg en is het passend onderwijs een bron van problemen.

We zijn als school nog nooit zo groot geweest; 336 leerlingen begin 2020.

We wachten nog op de Hoge Raad der Nederlanden die de straf van het incident in 2016 (zie hierboven) nog moet bevestigen.

En we staken steeds vaker en langer, maar het leerkrachtentekort wordt niet opgelost.

Ik lees Stephen Fry's "Mythos", één verhaal treft me (weer):

Sisyfus is daar nog altijd, in de zalen van de Tartaros.

Hij duwt die kei de heuvel op, en als hij bijna aan de top is, rolt de steen weer omlaag en moet hij opnieuw beginnen.

Hij zal daar zijn tot het einde der tijden. Hij gelooft nog steeds dat hij het kan. Een laatste uiterste inspanning, dan is hij vrij.
Schilders, dichters en filosofen hebben het verhaal van Sisyfus op verschillende manieren opgevat.

Ze zagen het als zinnebeeld van de absurditeit van het menselijk bestaan, de futiliteit van inspanningen,

de meedogenloze wreedheid van het lot, de onoverwinnelijkheid van de zwaartekracht.

Maar ze zagen ook iets van de moed, veerkracht en vastberadenheid, het uithoudingsvermogen

en geloof in zichzelf van de mens. Zij zien iets heroïsch in onze weigering om op te geven.
We geven niet op, maar we geloven niet dat we binnenkort die steen op zijn plaats krijgen.

In het verleden kregen we vaak hulp, subsidie of een onverwacht aanbod.

Nu krijgen we vaak een extra taak opgelegd, zoals 10 uur extra onderwijs, onbegrijpelijk.

 

2020

We sluiten aan bij de woorden van vorig jaar. Er zijn 20 leerlingen minder.

De straf voor de aanval op leerkrachten in 2016 is door de Hoge Raad bevestigd, dat geeft een beter gevoel.

Zoals de hele wereld is de school getroffen door Corona.

Na 13 maart 2020 gingen we 100% dicht voor zes weken
25 april 2020 startte daarna de meivakantie van twee weken
Na 11 mei 2020 werkten we zes weken in halve groepen
Op 22 juni gingen we voor vier weken weer helemaal open
17 juli startte de zomervakantie van 6 weken
Op 31 augustus begon de school weer tot net voor Kerst
Drie dagen voor de Kerstvakantie, op 16 dec 2020 ging de school weer in lock-down
 

2021

De eerste 5 weken van 2021 waren we dicht.

Op 8 februari was de school dicht wegens ijzel en daarna weer open voor halve groepen tot de Voorjaarsvakantie.
Van 21 tot 31 mei was groep 4B grotendeels in quarantaine omdat een leerkracht COVID had.
Op 28 mei was groep 6A om dezelfde reden één dag thuis, de andere dagen werkte de duo-collega.

 

2022

Het voelt zo simpel. Je hoeft niet veel te doen, al werkt ik hard en maak soms 60 tot 70 uur per week.

Het is "Being there", aanwezig zijn. Je laten zien. Veel gaat dan vanzelf.

En gaat iets niet goed ? Even bijsturen dan.

Inmiddels betaalt het bestuur PCBO jaarlijks € 13.200,- parkeerkosten voor het personeel.

 

In mei heeft de welzijnsorganisatie Dock de wijk verlaten en zelfs de pannen en het bestek uit de keuken van het Millinxparkhuis meegenomen.

In de zomer komt wmoRadar erin en begint helemaal opnieuw met de sociale vernieuwing.

De aanbesteding waardoor deze wisseling is veroorzaakt, zou ik sociale vernieling willen noemen.

Gelukkig weet ik Thuis op Straat te behouden, omdat een paar jongens die er werken het aandurven een eigen Stichting TAZ te beginnen.

 

Een oudleerling biedt ons een huiswerkklas aan, twee uur per week op de dinsdag. We gaan gretig op het aanbod in.

Bedankt Gurvinder. Hij staat in onze hall of fame.

 

Op 10 november ben ik met pensioen gegaan en verlaat ik deze interessante werkplek.

 

Er is meer geschreven over de Millinxbuurt.

Beschikbare documenten; alle documenten zijn digitaal beschikbaar en opvraagbaar:

  klik voor de grote afbeelding

 

groet, stoffel